Karadeniz’de Mavi Yengeç ve Balon Balığı Tehlikesi

AnasayfaYerel Haber

Karadeniz’de Mavi Yengeç ve Balon Balığı Tehlikesi

Karadeniz'de mavi yengeç ve balon balığı türlerinin artışı, küresel iklim değişikliğinin etkilerini gözler önüne seriyor. Prof. Dr. Osman Samsun, bu durumun deniz ekosistemine olumsuz etkilerini vurguladı.

Paylaş

 

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Samsun, küresel iklim değişikliği nedeniyle deniz suyu sıcaklığındaki artışın, Karadeniz’de yeni türlerin yaşam sürebilmesine olanak sağladığını belirtti.

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Samsun

Mavi Yengeç ve Balon Balığı Karadeniz’de

Prof. Dr. Samsun, yaşam alanları Kızıldeniz ve okyanuslar olan balon balığı ve mavi yengeç gibi türlerin son yıllarda Karadeniz’de balıkçıların ağlarına takıldığını söyledi. Mavi yengeç Karadeniz’de ilk kez 2013’te görüldü ve bu yıl da ağlara takılmaya devam ediyor. Samsun, bunun küresel iklim değişikliğinin net bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Göç ve Üreme Alanları Değişiyor

Samsun, “Neden Karadeniz’de bu türleri yaklaşık 10-11 yıldır görüyoruz? Küresel iklim değişikliği, su sıcaklığının birkaç derece artmasıyla canlıların üreme özelliklerini, davranışlarını ve göçlerini etkiliyor” dedi.

Mavi Yengeç 22 Santimetreye Kadar Büyüyor

Özellikle Kızıldeniz kökenli balon balığının Karadeniz’deki diğer türler üzerinde olumsuz etkiler yarattığını anlatan Samsun, balon balığının geldiği yerlerde hakimiyet kurduğunu ve diğer türler üzerinde baskınlık kurduğunu ifade etti. Mavi yengeç ise yenilebilir ve besin değeri yüksek bir tür olup Karadeniz’de 22 santimetreye kadar büyüyebiliyor.

Yeni Türler Bekleniyor

Samsun, ilerleyen süreçlerde deniz suyu sıcaklığına bağlı olarak mavi yengeç ve balon balığı dışında farklı deniz canlılarının da Karadeniz’e gelmesinin beklendiğini sözlerine ekledi.