Japon Deprem Uzmanından İstanbul Uyarısı: Tarih Yaklaştı!

AnasayfaGündem

Japon Deprem Uzmanından İstanbul Uyarısı: Tarih Yaklaştı!

Paylaş

Bursa Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen Yenilikçi Yapı Zirvesi’nde konuşan Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, İstanbul’da büyük bir depremin yakın olduğunu ve şehre hazır olunması gerektiğini vurguladı.

Tarih Tekrarlanabilir

Moriwaki, İstanbul’da 1509 yılında 7,9 büyüklüğünde ve 1766 yılında ise 7,1 büyüklüğünde depremler yaşandığını hatırlatarak, “Bu depremler tekrar tekrar geliyor. 1766’daki depremin üzerinden 258 yıl geçti. Büyük depremlerin 250 senede bir geldiği görülüyor. Fay hatlarının enerjisini biriktirdiğini görüyoruz. Artık hazır olmamız gerekiyor” dedi.

Çanakkale de Risk Altında

Moriwaki, Türkiye’nin birçok yerinde yaşanan depremlerle ilgili de konuştu ve Çanakkale’de de büyük bir deprem riskinin olduğunu belirtti. “Çanakkale’de 2024 yılında 4,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bu bölgede günde 20-30 küçük deprem oluyor ama ileride büyük bir deprem olabilir. Çanakkale tarafının da tehlikeli olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

Depreme Hazırlıklı Olmanın Önemi

Moriwaki, Türkiye’de depreme hazırlıklı olmanın önemini vurguladı ve “Depremin gelmeyeceğini söyleyenler var ama bizim kendimizin de binalarımızın da bir an önce depreme hazırlanması gerekiyor” dedi.

Depremde Can Kaybı Sıralaması

Depremde can kaybı sıralamasında Türkiye’nin 3. sırada yer aldığını belirten Moriwaki, “Depreme can kaybından bakınca, Türkiye 3’üncü sırada yer alıyor. Japonya ise deprem ihtimallerinin yüksek olmasına rağmen 7’nci sırada yer alıyor” dedi.

Kaçak Yapılar Sorunu

Moriwaki, Türkiye’deki 21 milyon yapı stokunun yüzde 50’sinin kaçak yapıdan oluştuğuna dikkat çekerek, “imar barışı gibi afların bir daha olmaması gerektiğini” vurguladı.

Deprem Eğitimi Önerisi

Moriwaki, depreme karşı bilinçlenmenin önemini vurgulayarak, “Senede bir kere yapılan tatbikatlar yetersiz. Bunun anaokulundan itibaren insanlara anlatılması ve uygulamasının yapılması gerekiyor. Çocuklardan saklamamak gerekiyor. Bilmediği için panik oluyorlar” dedi.