DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir’deki fay hatları ile ilgili yaptığı çalışmalarda Tuzla fayının önemini vurguladı. Sözbilir, Tuzla fayının 2 bin yıldır kırılmadığını ve yakın zamanda kırılma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti.
Tuzla Fayı 7.1 Büyüklüğünde Deprem Üretebilir
Tuzla fayının denizde ve Doğanbey’de başlayıp kuzeyde de Bornova’ya kadar devam eden yaklaşık 50 kilometre uzunluğa sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Sözbilir, fayın bu uzunluğu nedeniyle 7.1 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu söyledi.
İzmir’de Depreme Hazır Olmak İçin Kentsel Dönüşüm Şart
Prof. Dr. Sözbilir, Tuzla fayının kırılma zamanının yaklaşmasına paralel olarak acil olarak alınması gereken önlemlerle ilgili de bilgi verdi. Depreme hazır olmak için kentsel dönüşümün şart olduğunu vurgulayan Sözbilir, her il için kendine göre bir kentsel dönüşüm çerçevesi çizilmesi gerektiğini söyledi.
Manisa Fayında Yakın Bir Gelecekte Deprem Tehlikesi Yok
Prof. Dr. Sözbilir, son günlerde gündeme gelen Manisa’daki deprem riskiyle ilgili olarak ise, Manisa fayının yakın bir gelecekte deprem üretme potansiyelinin olmadığını saptadıklarını açıkladı. Sözbilir, bu fayın son depremini 1845 yılında yaptığını ve deprem tekrarlama aralığının da 900 yıl civarında olduğunu belirtti.