İnşaat Kazasında Mağdur İşçi Ailesine 8 Milyon Lira Tazminat

AnasayfaGündem

İnşaat Kazasında Mağdur İşçi Ailesine 8 Milyon Lira Tazminat

İzmir'de yaşanan bir inşaat kazası, işçi Yunus İltaş'ın hayatını kökten değiştirdi. İşyerinde meydana gelen kaza sonucu başına demir parçası düşen İltaş, bitkisel hayata girmişti.

Paylaş

Bornova ilçesinde bulunan bir rezidans inşaatında çalışan Yunus İltaş, 5 Ağustos 2020 tarihinde, inşaatın 15. katında çalışırken başına düşen demir parçasıyla ağır şekilde yaralandı. Bu kaza sonucunda İltaş, bitkisel hayata girdi ve hastanede yapılabilecek her türlü müdahale sonrasında evine gönderildi.

İltaş’ın ailesi yaşadıkları mağduriyet nedeniyle işverene ve sigorta şirketine karşı dava açtı. İzmir 8. İş Mahkemesi’nde görülen davada, yapılan bilirkişi raporlarında işverenin yüzde 95, İltaş’ın ise yüzde 5 kusurlu olduğu tespit edildi. Mahkeme, bu doğrultuda İltaş’ın ailesine 8 milyon lira tazminat ödenmesine karar verdi.

Kararda, İltaş’ın maluliyet oranı ve tarafların kusur durumları dikkate alındı. İşçinin genç yaşta geçirdiği kaza sonucunda bitkisel hayata girmesi ve çocuklarının yaşadığı travma göz önüne alınarak 500 bin lira manevi tazminat da hüküm altına alındı.

İltaş’ın eşi Afet İltaş, aile olarak yaşadıkları süreci şu sözlerle dile getirdi: “Eşim bitkisel hayatta, yatıyor, kendinde değil. Beyin ağır travma almış, sürekli uyuyor. Mama yiyor, arada çevirerek fizik tedavi yaptırmaya çalışıyoruz. Hiç konuşma yok, canı gitti resmen. Çocuklar, ‘babamız niye böyle oldu’ diye üzülüyorlar. Firmanın hiçbir desteği olmadı bize, aramadılar, sormadılar.”

Ailenin avukatı Çiçek Sırma, iş güvenliği önlemlerinin alınmaması ve firma tarafından gerekli desteğin sağlanmaması durumunda, tazminatın mağduriyeti tam olarak karşılamadığını belirtti. Sırma, firmanın tazminatı ödemek yerine teminat mektubu koyarak paranın enflasyon karşısında erimesini beklediğini ifade etti.