İhracatçılar Urumçi’de Yeni İşbirliklerine İmza Attı

AnasayfaEkonomi

İhracatçılar Urumçi’de Yeni İşbirliklerine İmza Attı

8. Çin-Avrasya Expo Fuarı'nda Türk ihracatçılar Urumçi'de yeni işbirlikleri kurdu. Ege İhracatçı Birlikleri fuara katıldı.

Paylaş

Türk ihracatçılar, İpek Yolu’nun Batı’ya açılan kapısı olan Urumçi’de düzenlenen 8. Çin-Avrasya Expo Fuarı’nda yeni işbirliklerine imza attı. 26-30 Haziran 2024 tarihleri arasında Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin başkenti Urumçi’de gerçekleştirilen fuar, Çin Ticaret Bakanlığı, Çin Dışişleri Bakanlığı, Çin Uluslararası Ticareti Geliştirme Konseyi (CCPIT) ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi Hükümeti tarafından organize edildi.

Fuar ve Katılım

“İpek Yolu’nun yeni fırsatları, Avrasya’nın yeni dinamikleri” temasıyla, 140.000 metrekarelik bir alanda gerçekleştirilen fuara, Ege İhracatçı Birlikleri, Türkiye’yi temsilen 81 m2 bir alanda 4 katılımcı firma ile katılım sağladı.

İşbirliği ve Anlaşmalar

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Başkanı Yalçın Ertan, fuarın genel nitelikli bir etkinlik olduğunu ve bilişim teknolojileri, kimya, tekstil, lojistik, gıda gibi birçok sektörü kapsadığını belirtti. Fuar süresince toplam 610 milyar yuan (83,9 milyar dolar) değerinde 360 iş birliği anlaşması imzalandı.

Urumçi’nin Stratejik Önemi

Başkan Ertan, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin, Kuşak ve Yol İnisiyatifi (KYİ) kapsamında çok önemli bir rol oynadığını ve Çin’i Orta Asya ve Avrupa’ya bağlayan stratejik bir konumda bulunduğunu vurguladı. Bölgede gerçekleştirilen demiryolları, karayolları ve havalimanları gibi önemli altyapı projeleri sayesinde, Urumçi’nin Çin-Avrupa ticaretinde önemli bir lojistik merkezi olduğunu belirtti.

Demiryolu Taşımacılığının Önemi

Son dönemde Süveyş Kanalı’ndaki gemi taşımacılığına yönelik saldırılar nedeniyle, Süveyş geçişli gemi trafiğinin azaldığını ve Çin-Türkiye seyir süresinin arttığını ifade eden Ertan, bu sebeple demiryolu taşımacılığının daha da önem kazandığını söyledi. Urumçi’nin bu bağlamda kritik bir lojistik merkez olduğunu ve demiryolu taşımacılığının güvenilir ve hızlı bir alternatif olarak öne çıktığını belirtti.

Gelecek Planları

Ertan, önümüzdeki yıl en az 400 m2 alanla milli katılım organizasyonu gerçekleştirmeyi planladıklarını ve bu fuarın Türkiye için hem ticaret hem de yatırımlarda yeni kapıların açılmasına vesile olacağını belirtti. Ayrıca, ilişkileri ve temasları artırarak Kuşak ve Yol işbirliğini daha fazla teşvik etmeyi ve verimli sonuçlar elde etmeyi umduklarını söyledi.