Harşit Çayı Üzerindeki Ahşap Köprü Onarılıyor

AnasayfaGündem

Harşit Çayı Üzerindeki Ahşap Köprü Onarılıyor

Giresun’un Tirebolu ilçesinde, köylüler Harşit Çayı üzerindeki ahşap köprüyü imece usulüyle onararak ulaşım sağlıyor ve beton köprü taleplerini yetkililere iletiyor.

Paylaş

Giresun’un Tirebolu ilçesinde, Ketençukuru ve Kuzgun köylerini birbirine bağlayan ahşap köprü, köylülerin imece usulüyle onarımı sayesinde yıllardır bölge halkının ulaşımını sağlıyor. Köylüler, yetkililere beton köprü taleplerini iletmeye devam ediyor.

Ahşap Köprünün Tarihi ve Kullanımı

Tirebolu ilçesine 16 kilometre mesafede bulunan Ketençukuru ve Kuzgun köylerindeki vatandaşlar, Harşit Çayı üzerine kurulmuş 100 metre uzunluğunda ve 2.5 metre genişliğindeki çelik halatlara bağlı ahşap köprüyü kullanıyor. 1968 yılında inşa edilen bu köprü, yıllar içinde aşınmış olmasına rağmen, köylüler tarafından düzenli olarak onarılıyor ve ulaşım sağlamaya devam ediyor.

Köylülerin Beton Köprü Talebi

Kuzgun Köyü Muhtarı Hidayet Yiğit, köyleri ikiye bölen Harşit Çayı üzerindeki bu ahşap köprüyü yaklaşık 3 bin kişinin günlük olarak kullandığını belirtti. Yiğit, “Köyümüze en yakın beton köprü 3 kilometre mesafede. Bu nedenle, vatandaşlarımız kısa yolu kullanarak bu köprüden geçmeyi tercih ediyor. Ancak, zamanla köprünün eskimiş kısımlarını onarıyoruz. Bugün de köylülerimizin desteğiyle ahşap köprünün tahtalarını yeniledik. Köprü, şu an yaya olarak kullanılabilir, ancak araç geçişi için daha sağlam bir yapıya ihtiyaç var. Beton köprü talebimizi yetkililere iletmeye devam edeceğiz” dedi.

Harşit Çayı

Dayanıklı Kestane Ağacıyla Onarım

Köprünün onarımını gönüllü olarak üstlenen Necip Yılmaz, “Köprünün kereste ihtiyacını köylülerimiz karşıladı, ben de ustalığını yaptım. Köprü, bölgenin yağmurlu hava şartlarına en dayanıklı olan kestane ağacının kerestesiyle onarılıyor. Bu şekilde yaklaşık 30 yıl daha kullanılabilir. Ancak buranın asıl ihtiyacı beton köprüdür. Ahşap köprü ise nostaljik bir yapı olarak kalmalıdır” şeklinde konuştu.

Köylülerin Dayanışması ve Beton Köprü İhtiyacı

Köy sakini Enver Yiğit, “Köylerimizi Harşit Çayı üzerindeki bu asma köprü birleştiriyor. En yakın beton köprü kilometrelerce uzakta. Bu yüzden vatandaşlar bu köprüyü hem araç hem de yaya ulaşımı için kullanıyor. 1960’lı yıllarda yapılan bu köprü, zamanla çürüyen tahtalarının onarımını gerektiriyor. Ancak asıl isteğimiz buraya bir beton köprü yapılmasıdır. Yaptığımız çalışmalar sonucu beton köprü talebimiz henüz karşılanmadı. Köprü araç trafiğine yasak olmasına rağmen, her türlü riski göze alarak kullanılmaya devam ediyor” dedi.