Giresun’da EGEDES Denetimleri Başladı! Cezası 9 Bin 943 TL

AnasayfaYerel Haber

Giresun’da EGEDES Denetimleri Başladı! Cezası 9 Bin 943 TL

Paylaş

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Savunma Sanayi Başkanlığı iş birliğiyle geliştirilen Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES), çevre kirliliğinin azaltılması için büyük bir adım olarak karşımıza çıkıyor. EGEDES, egzoz emisyon ölçümünü yaptırmayan araçları anında tespit ederek önlem alınmasını sağlıyor. Giresun’da da bu sistemin uygulanmasıyla çevre koruma önlemleri artırılıyor.

EGEDES nasıl çalışıyor?

Mobil Plaka Tanıma Sistemi (MPTS) cihazlarıyla entegre olarak çalışan EGEDES, yoldan geçen araçların plakalarını okuyarak egzoz emisyon ölçümü yaptırıp yaptırmadığını anında belirliyor. Araç sahipleri, egzoz emisyon ölçümünü yaptırmadıkları takdirde yaklaşık 10 bin TL gibi ciddi cezalarla karşı karşıya kalıyor.

Giresun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından EGEDES kapsamında trafikte seyir halinde bulunan araçların egzoz gazı emisyon ölçümü yapılmaya başlandı. Mobil Plaka Tanıma Sistemi (MPTS) cihazlarıyla yapılan denetimlerle çevre koruma çalışmaları güçlendiriliyor.

Egzoz emisyon ölçümü zorunlu!

Çevre koruma yönetmeliklerine göre, araç sahiplerinin belirli periyotlarda egzoz gazı emisyon ölçümünü yaptırmaları zorunludur. Egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan araçlara 2024 yılı için 9 bin 943 TL idari para cezası uygulanıyor.