Giresun ve Gümüşhane’deki Altın Madeni Projesine Tepkiler Yükseliyor!

AnasayfaYerel Haber

Giresun ve Gümüşhane’deki Altın Madeni Projesine Tepkiler Yükseliyor!

Paylaş

Gümüşhane’nin Kürtün ilçesi ile Giresun’un Tirebolu ilçesi sınırındaki yaylalar, Koza Altın’ın planladığı altın madeni projesi nedeniyle tehdit altında. Projeye tepkiler ise İYİ Parti Tirebolu İl Genel Meclisi üyesi Ömer Cebeci’den ve bölge sakinlerinden yükseliyor.

Yaylalar siyanür ve çevre felaketi tehlikesiyle karşı karşıya

Cebeci, Beytarla Köyü Taşlık Yaylası sınırları içerisinde altın, gümüş, çinko, platin ve bakır cevheri çıkarılması ve açık ocak işletmeciliği için ÇED başvurusunda bulunulduğunu açıkladı. Bu durum, yaylaların siyanür ve çevre felaketi tehdidiyle karşı karşıya kalmasına neden olabilir.

“Atalarımızdan miras kalan yaylalarımız için savaşacağız”

Cebeci, Koza Altın’a “Elinizi yaylardan çekin” çağrısı yaparak “Atalarımızdan miras kalan yaylalarımız için sonuna kadar savaşacağız.” dedi. Bölge sakinleri de projeye karşı tepkilerini dile getirerek, madencilik faaliyetlerinin yaylalara ve çevreye zarar vereceğini savunuyorlar.

Şebinkarahisar ve Doğankent’te yaşanan felaketler hatırlatıldı

Cebeci, Şebinkarahisar ve Doğankent’te yaşanan madencilik faaliyetlerine bağlı çevre felaketlerini hatırlatarak, “Toprağın üstü mü değerli altı mı?” sorusunu sordu. UNESCO raporlarına da atıfta bulunarak, önümüzdeki yıllarda dünya çapında gıda ve temiz su kaynakları krizinin yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Bölge sakinleri Koza Altın’a karşı koyuyor

Cebeci, “Önümüzdeki yüz yılın madeni temiz toprak temiz su kaynakları ve tarım olacakken, atalarımızdan miras kalan bu yaylalar için sonuna kadar savaşacağız. Bu bölgede açık madencilik yapacak Koza Altın İşletmesine sesleniyorum. Elinizi yaylalarımızdan çekin. Binlerce yaylacımızla bölgede size bir çivi dahi çaktırmayız.” diyerek bölge sakinlerinin Koza Altın’a karşı koyma kararlılığını gösterdi.