Gazze’de Sınır Kapıları Kapandı! Kıtlık Tehlikesi Geri Döndü

AnasayfaDünya

Gazze’de Sınır Kapıları Kapandı! Kıtlık Tehlikesi Geri Döndü

Paylaş

Gazze Şeridi’nde hükümet, İsrail’in Refah ve Kerem Ebu Salim sınır kapılarını kapatmasının ardından, kıtlık tehlikesinin yeniden ortaya çıktığını duyurdu. Hükümetten yapılan açıklamada, “İsrail’in sınır kapılarını kapatması, Gazze ve kuzey bölgelerinde kıtlık riskini artırdı” ifadeleri kullanıldı.

İsrail, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah’a kara saldırıları başlattı. Bu saldırılar nedeniyle on binlerce insan kentten ayrılmak zorunda kaldı. Gazze’nin orta ve güney bölgelerinde gıda güvenliği krizi giderek şiddetleniyor.

Acil Müdahale Talep Edildi

Hükümet, ABD’nin Gazze’de inşa ettiği limana dikkat çekerek, insani yardımların kara sınır kapılarından ulaştırılmasının daha etkili olduğunu belirtti. İsrail’e askerlerini Refah’tan çekme çağrısı yapılırken, uluslararası toplumdan Gazze’deki insanları açlıktan kurtarmak için acil müdahale talep edildi.

Hükümete bağlı Medya Ofisi, ABD’nin liman inşa etme amacını “Gazze’deki Filistin halkına insani yardım ve gıda ulaştırmak” olarak açıkladığını, ancak bu girişime şüpheyle yaklaşıldığını belirtti. Gazze’deki sınır kapılarının derhal açılması ve yakıt dahil yardımların sağlanması çağrısında bulunuldu.

Uluslararası Topluma Çağrı

Açıklamada, Gazze’ye yönelik “aç bırakma” politikasından ABD’nin sorumlu olduğu vurgulandı. Tüm ülkelerden ve uluslararası kurumlardan, İsrail’e ve ABD’ye baskı yapmaları istendi. İsrail’in müttefiklerinden ise sivillere yönelik kullanılan silah tedarikini durdurmaları talep edildi.

Refah’ta Kara Saldırıları Başladı

İsrail ordusu, 6 Mayıs’ta zorla yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı Refah’ın doğusundaki bazı mahallelerin boşaltılması uyarısında bulundu. Ardından, 7 Mayıs’ta Refah bölgesine kara saldırısı başlatılarak Gazze tarafındaki sınır kapısı ele geçirildi. İsrail Güvenlik Kabinesi, 10 Mayıs’ta kara saldırılarının genişletilmesini onayladı.

Saldırılar ve Kayıplar

İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’ye düzenlediği saldırılarda, en az 15 bin 103’ü çocuk, 9 bin 849’u kadın olmak üzere 35 bin 303 Filistinli hayatını kaybetti. 79 bin 261 kişi yaralandı ve enkaz altında binlerce kişinin olduğu tahmin ediliyor. Sivil altyapı da büyük oranda tahrip edildi.