Fındıkta Kuraklık Alarmı!

AnasayfaGündem

Fındıkta Kuraklık Alarmı!

Kuraklık fındıkta rekolte ve randıman kaybı tehlikesi yaratıyor. Uzmanlar, çiftçilere sulama ve tek ağaç sistemi gibi önlemler almalarını öneriyor.

Paylaş

Düzce Üniversitesi Fındık Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜFAM) Müdürü Doç. Dr. Şemsettin Kulaç, kuraklığın fındık mahsulünde ciddi sorunlara yol açtığını açıkladı. Kulaç’a göre, uzun süren yağışsız dönem fındığın susuz kalmasına ve erken olgunlaşmasına neden oluyor. Bu durum, fındığın içini tam doldurmadan dökülmesine ve dolayısıyla randıman kaybına yol açıyor.

İklim Değişikliği Fındığı Tehdit Ediyor

Kulaç, küresel iklim değişikliğinin etkilerinin her geçen yıl daha belirgin hale geldiğine dikkat çekti. Geçmiş yıllarda yaşanan ani yağışlar ve sellerin yerini bu yıl kuraklığın aldığını belirten Kulaç, “Fındık susuzluk nedeniyle strese girdi ve tam olgunlaşmadan dökülmeye başladı” dedi.

Rekolte ve Randıman Kaybı Bekleniyor

Uzmanlar, bu yıl fındıkta hem rekolte hem de randıman kaybı yaşanabileceği konusunda uyarıyor. Geçen yıllarda 55-52 arasında olan randımanın, kuraklık nedeniyle 48-47 seviyelerine düşebileceği belirtiliyor.

Çiftçilere Önemli Tavsiyeler

Kulaç, çiftçilere fındık bahçelerini sulama ve tek ağaç sistemine geçme gibi önlemler almalarını tavsiye ediyor. Özellikle fındığın kök bölgesinin sulanmasının kurak dönemin etkilerini azaltabileceğini vurguluyor.