Fed Faiz Oranını Sabit Tutarak Yüzde 5,25-5,50 Aralığında Bıraktı

AnasayfaEkonomi

Fed Faiz Oranını Sabit Tutarak Yüzde 5,25-5,50 Aralığında Bıraktı

Paylaş

Fed Faiz Oranını Değiştirmedi

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklentiler doğrultusunda değiştirmeyerek, 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu. Faiz oranının sabit tutulması kararı oy birliğiyle alındı.

FOMC’nin Hedefleri ve Ekonomik Görünüm

Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC), uzun vadede maksimum istihdam ve yüzde 2 oranında enflasyona ulaşmayı hedeflediği belirtildi. Komite, istihdam ve enflasyon hedeflerine yönelik risklerin geçen yıl daha iyi bir dengeye doğru ilerlediği görüşünde. Ekonomik görünümün belirsiz olduğu ve enflasyon risklerine karşı dikkatli olunacağı vurgular

Faiz Oranı Değişikliği Yok

Fed, federal fon oranlarını yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu. 2022’de yüksek enflasyon karşısında faiz artışlarına başlayan Fed, Mart 2022’den bu yana toplam 11 faiz artırımı gerçekleştirdi. Bu artışlarla birlikte, faiz oranı 2001’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Faiz Artışı Süreci

Mart 2022’den Temmuz 2023’e kadar  politika faizinde 25 baz puanlık artış dahil olmak üzere toplam 525 baz puan artırdı. Bu süre zarfında politika faizini art arda 7 toplantıda değiştirmeyerek mevcut aralıkta sabit bıraktı.

Enflasyon Verileri ve Ekonomik Durum

Haziran 2022’de yıllık bazda yüzde 9 ile 1981’den itibaren en yüksek seviyeyi gören ABD enflasyonu, Mayıs 2023’te yıllık bazda yüzde 3,3 ile beklentilerin altında gerçekleşti.

Fed Başkanı Powell’ın Açıklamaları

Fed Başkanı Jerome Powell, “Bugünkü verileri ilerleme olarak görüyoruz ancak para politikasını gevşetmeye başlamayı gerektirecek güvene sahip olduğumuzu düşünmüyoruz.” şeklinde açıklama yaptı. Powell, ekonomik verilerin iyileşme gösterdiğini ancak gevşeme için yeterli olmadığını vurguladı.