Fatura ve Fiş Vermeyenlere de Almayanlara da Artırımlı Dev Ceza!

AnasayfaEkonomi

Fatura ve Fiş Vermeyenlere de Almayanlara da Artırımlı Dev Ceza!

Paylaş

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan “Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği” Resmi Gazete’de yayımlandı ve fatura, fiş ve serbest meslek makbuzu gibi belgeleri vermeyen veya almayanlara uygulanacak cezaların usul ve esasları belirlendi. Cezalar, tespit sayısına göre artırımlı olarak uygulanacak.

İlk Tespitte 10 Bin, Altıncı Tespitte 100 Bin Lira Ceza

Vergi Usul Kanunu kapsamında, bir takvim yılı içinde birden fazla kez fatura veya benzeri belgelerin verilmemesi ya da alınmaması durumunda her tespit için artırımlı ceza uygulanacak. İlk tespitte 10 bin lira olan ceza, ikinci tespitte 20 bin lira, üçüncü tespitte 30 bin lira, beşinci tespitte 50 bin lira olacak. Altıncı ve sonraki tespitlerde ise ceza 100 bin liraya kadar çıkacak.

Alıcıya Bildirim Muafiyeti

Vergi dairesine, fatura veya fişin verilmediğini 5 iş günü içinde bildiren alıcılara ceza uygulanmayacak. Ancak belge düzenlemeyen satıcılara 3 kat artırımlı özel usulsüzlük cezası verilecek.

Yanlış Belge Düzenleyenlere 6 Kat Ceza

Vergi Usul Kanunu’nda belirtilen belgeler dışında farklı belgeler verilirse ve alıcı bu durumu vergi dairesine bildirirse, alıcı ceza almaz. Fakat satıcıya 6 kat artırımlı ceza kesilecek.

Kayıt Dışı Faaliyetler İçin Yüzde 50 Artırımlı Ceza

Kayıt dışı faaliyetlerde bulunan kişilere yüzde 50 artırımlı ceza uygulanacak. Vergi mükellefi olmadan ticari faaliyette bulunanlara kesilecek cezalar bu oranda artırılacak.