Engellilere ÖTV Muafiyeti Kaldırılıyor: Yeni Düzenleme Yolda!

AnasayfaGündem

Engellilere ÖTV Muafiyeti Kaldırılıyor: Yeni Düzenleme Yolda!

Yeni vergi paketiyle engellilerin ÖTV’siz araç alma hakkı kaldırılıyor. Aile Bakanlığı sınırlı araç alım desteği sağlayacak, diğer yardımlar kesilecek.

Paylaş

 

Hükümetin hazırladığı yeni vergi paketi, engellilerin ÖTV’siz araç alma hakkını tamamen iptal etmeyi öngörüyor. Bu düzenleme ile engellilerin araç alım süreci tamamen değişecek.

Yeni Vergi Paketinin Detayları

İktidarın Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunacağı yeni vergi paketinde, engellilerin ÖTV’siz araç alım hakkının kaldırılması öngörülüyor. Paket taslağına göre, engelliler artık Gelir İdaresi Başkanlığı yerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvuracak. Ancak sadece çok yoksul olduğunu belgeleyenlere sınırlı araç alım desteği sağlanacak ve bu destekten yararlananların diğer yardımları kesilecek.

Engelli Hakları ve Tepkiler

Anadolu Engellileri Birleştirme Derneği (AEBD) Başkanı Burhan Gümrükçü, bu yeni düzenlemenin engellilerin ÖTV’siz araç alma hakkını ortadan kaldırdığını belirterek, “Bu apaçık engellinin ÖTV’siz araç alma hakkını yok etmektir. Savurganlığı bitirdiniz de bir tek engellinin aracı mı gözünüze battı?” dedi.

İki Alternatifli Düzenleme

Yeni vergi paketinde iki alternatif bulunuyor. Birinci alternatif, engelli araç alma hakkını 10 yıldan 1 yıla düşürmeyi, engellinin ölümünden sonra tüm vergilerin mirasçılardan alınmasını ve engelli araç limitinin belirlenmesinde yeniden değerleme oranının yarısının dikkate alınmasını içeriyor. İkinci alternatif ise, engellilerin ÖTV’siz araç alma hakkının tamamen kaldırılmasını ve yerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın sınırlı nakit desteği vermesini öngörüyor.

Engelliler İçin Zor Günler

Burhan Gümrükçü, bu düzenlemeyle birlikte birkaç istisna dışında hiçbir engellinin araç alamayacağını ifade etti. “Yeni sistemde durumu araç almaya müsait olan engelliye Aile Bakanlığı ‘gelir şartına takıldınız’ deyip araç vermeyecek. Araç alacak kadar geliri olmayan yardıma muhtaç engelliler de diğer yardımlar kesileceği için araç alamayacak. Yani sonuçta hiçbir engelli araç alamayacak,” dedi. Kamuda büyük savurganlık yaşandığına işaret eden Gümrükçü, “Engelliye devletin de engel çıkarması çok üzücü” diye ekledi.