Düzensiz Göç Alarm Veriyor: Türkiye’de Milyonlarca Yabancı Var!

AnasayfaTürkiye

Düzensiz Göç Alarm Veriyor: Türkiye’de Milyonlarca Yabancı Var!

Türkiye'de düzensiz göçmen sayısı ve Suriyeli nüfus dağılımı resmi verilerle ortaya çıktı. İstanbul, en çok Suriyeli nüfus barındıran il oldu.

Paylaş

Türkiye’deki Düzensiz Göçmen Sayısı ve Profili

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), İçişleri Bakanlığı verilerine dayanarak hazırladığı raporla Türkiye’deki düzensiz göçmen profilini ortaya koydu. 2005-2024 yılları arasında yakalanan düzensiz göçmen sayısı 2 milyon 667 bini aşarken, 2024’ün ilk 8 ayında bu sayı 126 bin 766 oldu. Yakalanan düzensiz göçmenler arasında en büyük grubu Afganistanlılar oluşturuyor.

İstanbul’da 530 Bin Suriyeli Yaşıyor

Türkiye genelinde 3 milyon 103 bin 606 Suriyeli geçici koruma statüsünde bulunurken, İstanbul’da bu sayı 530 bin 217’ye ulaşıyor. İstanbul’u 430 bin 176 Suriyeli ile Gaziantep takip ediyor. İstanbul’daki Suriyeli nüfus, toplam nüfusun %3.28’ini oluşturuyor.

İkamet İzni ve Uluslararası Koruma Başvuruları

Türkiye’de ikamet izniyle yaşayan yabancı sayısı 1 milyon 109 bini bulurken, İstanbul bu kişilerin yarısından fazlasına ev sahipliği yapıyor. İkamet izni sahipleri arasında en büyük grubu Türkmenistan vatandaşları oluşturuyor. 2023 yılında yapılan uluslararası koruma başvurularında ise Afganistanlılar ilk sırada yer alıyor.

İmamoğlu’nun Açıklamaları Tartışma Yaratmıştı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul’da 2.5 milyon mülteci yaşadığına dair açıklaması tartışmalara neden olmuştu. İçişleri Bakanlığı ise bu sayının 1 milyon 87 bin olduğunu belirtmişti.