Dolar Yeni Haftaya Düşüşle Başladı! TL’nin Kaybı Yüzde 9

AnasayfaEkonomi

Dolar Yeni Haftaya Düşüşle Başladı! TL’nin Kaybı Yüzde 9

Paylaş

Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararının ardından yatay seyirde olan TL’nin ilk çeyrekteki değer kaybı yüzde 9, nisan ayında ise yüzde 0,2 oldu. Bugün ekonomi güven endeksi ile başlayacak yoğun veri gündeminde yarın dış ticaret dengesi ve iç borçlanma stratejisi, cuma günü ise PMI, İstanbul öncü enflasyon verileri ve nisan ayı enflasyonu açıklanacak.

TCMB Olağan Genel Kurulu ve S&P Global Ratings Kararı

TCMB, 2023’teki 818,2 milyar lira zararının onaylanmasını da içeren olağan genel kurulunu yarın gerçekleştirecek. Geçen haftaki faiz kararına ilişkin özetler ise perşembe günü yayımlanacak. S&P Global Ratings’in Türkiye’yi yatırım yapılabilir düzeyin beş kademe altında olan “B” notu ile derecelendiren kararı ise hafta bitiminde piyasa kapanışı ardından bekleniyor.

Faiz Kararı ve Sonraki Adımlar

TCMB geçen hafta politika faizini yüzde 50’de tutarak enflasyonda kalıcı bozulma durumunda politika duruşu sıkılaştırılacağı mesajlarını korudu. Enflasyon risklerine karşı “ihtiyatlı” olacağını mesajı veren TCMB, bugüne kadar yapılan sıkılaştırmanın “gecikmeli etkilerini” de göz önünde bulundurduğunu söyledi. Geçen yıl haziran ayından beri TCMB politika faizini 4 bin 150 baz puan yükseltmişti.

Döviz Piyasasında Denge TL Lehine Değişti

İşlemciler son haftalarda döviz piyasasında dengenin TL lehine değiştiği görüşünde. Bankacılar geçen hafta tahvil piyasasında yoğun giriş gördüklerini de söylediler. TCMB ayrıca lokal bankalarla yaptığı swap hacmini azaltmaya devam ediyor.

Kamu Harcamalarında Tasarruf Bekleniyor

Piyasalarda jeopolitik gelişmeler de izlenirken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla gündeme gelen kamu harcamalarında tasarruf öngören yeni ekonomi adımları da beklenmeye devam ediyor.

29 Nisan 2024 Pazartesi Dolar, Euro ve Sterlin fiyatları

Dolar (USD)

  • Alış: 32.44 TL
  • Satış: 32.47 TL

Euro (EUR)

  • Alış: 34.77 TL
  • Satış: 34.88 TL

Sterlin (GBP)

  • Alış: 40.66 TL
  • Satış: 40.80 TL