Dolar/TL Yatay Seyirde, Merkez Bankası Rezervleri Rekor Artışta!

AnasayfaEkonomi

Dolar/TL Yatay Seyirde, Merkez Bankası Rezervleri Rekor Artışta!

Paylaş

Dolar/TL kuru, tahvil ve swap piyasalarındaki artan yabancı yatırımcı talebi sayesinde 32,5 seviyesinin altında yatay seyrini sürdürüyor. Merkez Bankası (TCMB), yerel seçimlerden sonraki 1,5 aylık sürede 42 milyar dolarlık rekor bir rezerv birikimi yaparak dikkat çekiyor.

Dolar/TL bu sabah 32,25 civarında işlem gördü. TL, mart ayında dolar karşısında yüzde 3,5 değer kaybederken, Nisan ayını sınırlı bir değer kazancıyla tamamlamış, Mayıs ayının ilk yarısında da yatay seyir izlemişti.

TCMB Sıkı Para Politikasında Israrlı

TCMB Başkanı Fatih Karahan, enflasyonu düşürmek için “ne gerekiyorsa” yapılacağını ve sıkı para politikasını sürdürmekte kararlı olduklarını söyledi.

TCMB net uluslararası rezervleri 3 Mayıs ile biten haftada 7 milyar dolar artışla 21.08 milyar dolara yükselmişti. Bankacıların hesaplamalarına göre net rezerv geçen hafta 10 milyar dolar artışla 31 milyar dolara ulaştı.

Net Rezerv 23,5 Milyar Dolar

TCMB’nin swap hariç net rezervi son altı haftada 42 milyar dolar artarak eksi 23.5 milyar dolara yükseldi. Bu artış, TCMB’nin “eşi görülmemiş” bir hızda ve büyüklükte rezerv birikimi yaptığı anlamına geliyor.

Son 1,5 ayda gecelik faizler sadece üç gün politika faizinin altında kaldı. İşlemciler yabancı ilgisinin son dönemde ivmelendiğine dikkat çekerek, sürecin sınıra gittikçe yaklaşan Londra swap kısıtlamalarının hafifletilmesi kararını da gündeme getirebileceği görüşünde.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Katar Ekonomi Forumu’nda yapacağı konuşma da takip edilecek konular arasında.

15 Mayıs Çarşamba Döviz Kurları

Dolar (USD)

  • Alış: 32,29 TL
  • Satış: 32,29 TL

Euro (EUR)

  • Alış: 34,77 TL
  • Satış: 35,00 TL

Sterlin (GBP)

  • Alış: 39,96 TL
  • Satış: 40,55 TL