Dış Finansman Girişlerinde Olumlu Seyir Devam Ediyor

AnasayfaEkonomi

Dış Finansman Girişlerinde Olumlu Seyir Devam Ediyor

Paylaş

Cari Açık Bayram Etkisiyle Arttı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, nisan ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistiklerini değerlendirdi. Şimşek, bayram nedeniyle artan dış ticaret açığının yıllık cari açığı 31,5 milyar dolara çıkardığını belirtti. Ancak, dış finansman girişlerindeki olumlu seyrin devam ettiğine dikkat çekti.

Portföy Yatırımları Artışta

Bakan Şimşek, geçen yılın ilk dört ayında 1,5 milyar dolar net çıkış yaşanan portföy yatırımlarında bu yılın aynı döneminde 5,8 milyar dolar net giriş olduğunu vurguladı. Bu durum, Türkiye’ye olan güvenin artışına işaret ediyor.

Dış Borç Çevirme Oranları Yükseldi

Orta-uzun vadeli tahvil dahil dış borç çevirme oranları, aynı dönemde bankacılık sektörü için yüzde 90’dan yüzde 158’e, banka dışı özel sektör için ise yüzde 72’den yüzde 116’ya yükseldi. Bu oranların yükselmesi, Türkiye’nin borç ödeme kapasitesinin güçlendiğini gösteriyor.

Doğrudan Yatırımlarda Artış Beklentisi

Program kapsamında atılan adımların uluslararası doğrudan yatırımlarda da artış sağlayacağını belirten Şimşek, yılın kalan döneminde cari açığın 24-27 milyar dolar aralığında seyretmesini ve yıl sonunda Orta Vadeli Program (OVP) tahmini olan 34,7 milyar doların altında kalmasını beklediklerini ifade etti.