Çikolata kıtlığı kapıda! Virüs kakao üretimini düşürdü

AnasayfaYaşam

Çikolata kıtlığı kapıda! Virüs kakao üretimini düşürdü

Paylaş

Dünya çapında çikolata üreticileri, kakao tarlalarındaki durumu endişeyle takip ediyor. Batı Afrika’da yaygın olan bir virüs salgını, kakao ağaçlarını öldürerek üretimi azaltıyor. Bunun yanı sıra, kuru ve sıcak hava koşulları da çiftçilere yardımcı olmuyor.

Çikolata, birçok insan için mutluluk kaynağıdır, ancak şu anda üreticiler için bir endişe kaynağı haline geldi. Kakao fiyatları dünya genelinde sürekli artıyor. Uzmanlar, bu fiyat artışlarının, üst üste dördüncü sezonda devam eden üretim düşüşünden kaynaklandığını belirtiyorlar. Kakao fiyatlarındaki bu artış, çikolata severlerin cebini olumsuz etkileyebilir.

Nedeni hastalık

Kakao kıtlığının nedeni, üretimin büyük çoğunluğunun gerçekleştiği Batı Afrika bölgesinde yayılan bir hastalık. Tedavisi olmayan bu virüs kaynaklı hastalıktan kurtulmanın tek yolu, etkilenen ağaçları kesip yerlerine yeni ağaçlar dikmek.

Bu sezon, salgının önceki yıllardan daha kötü bir seyir izlemesiyle birlikte, yeni dikilen ağaçlar henüz en verimli yaşlarında değil. Ayrıca, hava koşulları da çiftçilere yardımcı olmuyor. El Nino fenomeni tarafından taşınan kuru ve sıcak hava, en büyük kakao üreticileri olan Fildişi Sahili ve Gana’da verimliliği önemli ölçüde düşürüyor.