Çiğ Süt Zammına TÜSEDAD’dan Tepki: “Bu Kabul Edilemez!”

AnasayfaGündem

Çiğ Süt Zammına TÜSEDAD’dan Tepki: “Bu Kabul Edilemez!”

Paylaş

TÜSEDAD, çiğ süt fiyatına yapılan yüzde 8,52 zammın kabul edilemez olduğunu ve hayvancılığa vurulan bir darbe olduğunu savundu.

Yüzde 8,52 Zam Hayvancılığa Darbe

Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından 1 Mayıs’tan itibaren geçerli olacak şekilde çiğ süt tavsiye fiyatının üreticinin eline litre başına net 14,65 lira olarak belirlenmesi, Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) tarafından tepkiyle karşılandı.

TÜSEDAD’dan Açıklama

TÜSEDAD tarafından yapılan yazılı açıklamada, enflasyonun yüzde 68,50 olduğunu, yem ham maddelerinin yüzde 50’den fazlasının ithal edildiğini ve tüm üretim girdilerinin hızla yükseldiği bir ortamda çiğ süt fiyatına yüzde 8,51’lik bir artış yapılmış olmasının USK’nın ülke hayvancılığına vurduğu bir darbe olduğu belirtildi.

Hayvan Kesimleri Artabilir

Maliyetinin altında veya maliyet sınırında satış yapan üreticilerin hayvanlarını kestirerek üretimden çıkacağı, bu durumun ise kırmızı et fiyatlarının yükselmesine neden olacağı vurgulandı.

Sanayicilere Tepki

Çiğ sütü işleyen sanayicilerin USK tarafından açıklanan tavsiye fiyatını da dikkate almayarak geriye dönük fiyat düşürme politikası ile üretici fiyatını baskılama çabalarının üzücü olduğu ifade edildi.

Rekabet Kurumu’na Şikayet

1 Mayıs 2024 tarihinden itibaren açıklanan çiğ süt tavsiye fiyatının altında alım yapmak isteyen ve bu konuda kartel oluşturmaya çalışan sanayiciler hakkında Rekabet Kurumu ve Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu’na resmi şikayette bulunulacağı belirtildi.