Garibanın Tek İçeceğine Yüzde 68 Zam!

AnasayfaEkonomi

Garibanın Tek İçeceğine Yüzde 68 Zam!

Çaykur, yaş çay alım fiyatlarındaki artışın ardından kuru çay fiyatlarına da zam yaptı. Bazı çay çeşitlerinde zam oranı yüzde 68'e ulaştı.

Paylaş

Çaykur, Mayıs ayında yaş çay alım fiyatlarına yaptığı yüzde 68’lik zammın ardından kuru çay fiyatlarına da zam yaptı. Yeni fiyat listeleri toptan satış yapan şirketlere gönderildi. Zam oranları ortalama yüzde 24 olarak belirlenirken, bazı çay çeşitlerinde bu oran yüzde 68’e kadar ulaştı.

En Çok Zamlanan Çaylar

Zam oranları çay çeşitlerine göre farklılık gösteriyor. Elek altı, gurme ve hediyelik gibi özel çaylarda zam oranı yüzde 39 ile 68 arasında değişiyor. Örneğin, 1 kilogramlık Rize Turist çayının fiyatı 152,81 TL’den 189,54 TL’ye yükseldi. Bu da yüzde 24’lük bir zam anlamına geliyor.

Çaykur’dan Açıklama

Çaykur, bayi alışlarında ortalama yüzde 22 olan zam oranının, bayinin sahaya satışında ortalama yüzde 24 oranında olduğunu belirtti. Ancak sektör paydaşları, yaş çay alım fiyatını destek primi dahil yüzde 68 artıran Çaykur’un önümüzdeki dönemde kuru çay fiyatlarına kademeli olarak yeniden zam yapabileceğini ifade ediyor.