İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü öncesinde yayınladığı rapor, Türkiye’de çocuk işçiliğinin vahim boyutlarını gözler önüne seriyor. Rapora göre, son 11 yılda en az 695 çocuk işçi hayatını kaybetti.
Tarım ve Trafik Kazaları Ölümlerin Başlıca Nedeni
Çocuk işçi ölümlerinin büyük çoğunluğu tarım sektöründe meydana gelirken, trafik ve servis kazaları da önemli bir ölüm nedeni olarak öne çıkıyor. Özellikle mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan çocuklar, kazalarda büyük risk altında bulunuyor.
MESEM Projeleri Çocuk İşçiliğini Artırıyor
Raporda, Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) projelerinin çocuk işçiliğini artıran bir faktör olduğu vurgulanıyor. Devlet eliyle yürütülen bu projelerle çocukların iş gücüne katılımı teşvik edilirken, patronlara da finansman sağlandığı belirtiliyor.
Çocuk İşçiliği 4 Yaşında Başlıyor
Türkiye’de çocuk işçiliğinin 4 ila 8 yaş aralığında başladığına dikkat çekilen raporda, tarım, sokak işçiliği, tekstil ve metal gibi sektörlerde çocukların çalıştırıldığı ifade ediliyor.
Çözüm İçin Acil Önlemler Gerekli
İSİG Meclisi’nin raporu, Türkiye’de çocuk işçiliğiyle mücadele için acil önlemler alınması gerektiğini bir kez daha gözler önüne seriyor. Çocukların eğitime erişiminin sağlanması, güvenli çalışma ortamlarının oluşturulması ve denetimlerin artırılması gibi adımlar atılması gerekiyor.
2013-2024 yıllarında Türkiye’nin 77 şehrinde çocuk iş cinayeti tespit edildi. Çocuk işçi cinayetlerinin şehirlere göre dağılımı şöyle:
- Şanlıurfa: 52 çocuk işçi (çoğu tarım sektöründe)
- Gaziantep: 40 çocuk işçi (tarım, sanayi, özellikle tekstil)
- İstanbul: 40 çocuk işçi (metal başta olmak üzere sanayi, inşaat, motokurye, sokak)
- Adana: 36 çocuk işçi (tarım, sanayi, inşaat)