Bu Yaz Tatil Rotanızı Değiştirecek Karadeniz’de Gezilecek 10 Muhteşem Yer

AnasayfaYaşam

Bu Yaz Tatil Rotanızı Değiştirecek Karadeniz’de Gezilecek 10 Muhteşem Yer

Paylaş

Karadeniz, Türkiye’nin en güzel bölgelerinden bir tanesi. Karadeniz denince akla; yemyeşil ormanlar, çağlayan dereler, kendine has leziz yemekleri gelir… Sizin için her mevsimi ayrı özellikte ve güzellikte olan Karadeniz Bölgesi`nin gezilecek görülecek yerlerini derledik… 

1.) Sümela Manastırı | Trabzon 

Trabzon’un Maçka İlçesi’nin Altındere Köyü sınırları içinde, Altındere vadisine hakim Karadağ’ın eteklerinde sarp bir kayalık üzerine kurulmuş olan Sümela Manastırı, halk arasında “Meryem Ana” adı ile anılır. Vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikte bulunan yapı, manastırların şehirden uzakta geleneğini devam ettirmiştir.

Sümela Manastırı’nın şimdiki durumuyla varlığını 13’üncü yüzyıldan itibaren sürdürdüğü bilinmektedir. Sümela Manastırı’nda yer yer sökülerek alınmış olan ve oldukça harap bir görünüm taşıyan fresklerde işlenen başlıca konular İncil’den alınmış sahneler, Hz. İsa ve Meryem Ana’nın hayatı ile ilgili tasvirlerdir.Manastırın içinde kütüphane kilise, rahip odaları şapel ayazma ve mutfak bölümleri bulunmaktadır.

2.) Boztepe | Ordu 

Ordu, Boztepe’nin yamaçlarına serilmiştir. Denizden 450 metre yükseklikte olup, İlin tüm güzelliğini, Karadeniz’in muhteşemliğini Boztepe’den seyretmek harika bir zevk verecektir. Gezerken teleferik kullanmak mümkündür.

3.) Safranbolu Evleri |Karabük

İlçe merkezinde 18. ve 19.yy. ile 20.yy. başlarında yapılmış yaklaşık 2000 geleneksel Türk evi bulunmaktadır. Bu eserlerin 800 kadarı yasal koruma altındadır.

UNESCO tarafından 17 Aralık 1994’te Dünya Kültür Mirası listesine alınmıştır. Safranbolu evleri, günümüzde turistik amaçlı otel, restoran ve cafe olarak işletilmektedir.

4.) Cezaevi Müzesi | Sinop

Uzun  yıllar  zindan olarak kullanılan günümüzde ise  müzeye dönüştürülen  Tarihi Cezaevi Müzesi. Kırım Savaşından  sonra tersane kapatılınca  tarihi bina, cezaevine olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Üç tarafı deniz ve surlarla çevrili  hapishanede;  Sabahattin Ali, Refik Halit Karay, Burhan Felek, Kerim Korcan gibi  çok sayıda ünlü yazar düşünür hapis yatmıştır.  1999 yılında kapatılmıştır, 2000`de müzeye dönüştürülen  tarihi mekan, kente gelenlerin en önemli gezi rotalarından birisini oluşturmaktadır.

5.) Zil Kalesi | Rize

Fırtına Vadisi’nde yüksek bir tepede konumlanan Zilkale’nin tarihi Orta Çağ’a dayanıyor. İç geçitleri, iç kalesi ve surları ile kervan yolunun güvenliğini sağlayan kale, Çamlıhemşin’e yaklaşık yarım saatlik mesafede yer alıyor.Sarp bir kayalık üzerinde 14. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen Zilkale, ihtişamlı görüntüsüyle yüzlerce metre ötelerden de gözükebiliyor.

6.) Aydıntepe Yeraltı Şehri | Bayburt

Bayburt şehir merkezine 25 km uzaklıkta bulunan yeraltı şehri Bayburt’un tarihi güzelliklerinden bir tanesi. Yaklaşık olarak 1200 m uzunluğunda olan yeraltı şehrinin bir kısmı yürüyerek gezilebiliyor.

7.) Uzungöl Tabiat Parkı| Trabzon

Uzungöl Tabiat Parkı bitkiörtüsü ve yaban hayatı yönünden oldukça zengin olup manzara güzelliklerine sahiptir. Gölün etrafında bulunan tahta evler ve Uzun Gölün simgesi olan cami, eşsiz güzelliğe güzellik katmıştır.

8.) Palovit Şelalesi | Rize

Zilkale’ye yaklaşık 10 dakikalık bir mesafede yer alan Palovit Şelalesi, 15 metre yükseklikten dökülen bir şelaledir. Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde bulunan bu muhteşem doğa harikası, ismini ise Palovit Vadisi’nden alıyor. Palovit Şelalesi yolunda bir kamp ve mesire alanı da bulunmaktadır.

9.) Ayder Yaylası  | Rize

Ayder, Çamlıhemşin İlçesi’nin 19 km güneydoğusunda konumlanır. Yaylada bungalovdan tipik yayla evi konseptine, aile pansiyonundan otele pek çok konaklama seçeneği mevcuttur. Her Türlü alt yapı hizmeti tamamlanmış olan yayla, tatil kasabası görünümündedir. Zengin flora ve faunasının yanısıra kaplıcası da ünlüdür, çam ormanları ve Kaçkar manzarasının tam ortasındadır. Ayder Balı da yaylada tadına bakılması gereken lezzetlerdendir.

10.) Karaca Mağarası | Gümüşhane

Gümüşhane’nin Torul ilçesinde bulunan mağaranın toplam uzunluğu 256 metre olup, 5 ayrı galeriden oluşmaktadır.

Gümüşhane’nin en önemli gezi rotalarından biri olan alan içerisinde sarkıtlar, dikitler ve kalsit kritalleri, sütunlar karşınıza çıkacak…