Bodrum Susuzlukla Boğuşuyor! MUSKİ’den Tasarruf Çağrısı

AnasayfaTürkiye

Bodrum Susuzlukla Boğuşuyor! MUSKİ’den Tasarruf Çağrısı

Bodrum'da yaşanan su kesintileri ve su kıtlığına karşı MUSKİ, çözüm önerileri ve projeleriyle ilgili açıklama yaptı.

Paylaş

Muğla’nın gözde tatil beldesi Bodrum, yaz aylarında artan nüfus ve kuraklık nedeniyle su sıkıntısı yaşıyor. MUSKİ tarafından yapılan açıklamada, su kesintilerinin nedenleri ve alınan önlemler detaylı bir şekilde anlatıldı.

Su Açığı ve Nedenleri

Bodrum’un yıllık su ihtiyacı 44,42 milyon metreküp iken, MUSKİ’ye tahsis edilen su miktarı sadece 29,50 milyon metreküp. Bu açık, küresel iklim değişikliği, artan turist sayısı ve su kaynaklarının azalması gibi faktörlerden kaynaklanıyor. Özellikle yaz aylarında 1 milyonu aşan turist sayısı, su ihtiyacını daha da artırıyor.

MUSKİ’den Kısa Vadeli Çözümler

MUSKİ, su kesintilerini en aza indirmek için bazı önlemler almış durumda. Güvercinlik İçme Suyu Arıtma Tesisi’nin kapasitesi artırılarak Kurban Bayramı öncesinde sisteme 17.800 metreküp/gün ilave su sağlanması hedefleniyor. Ayrıca yeni kuyular açılarak su temini artırılmaya çalışılıyor.

Bodrum’un Su Geleceği İçin Uzun Vadeli Projeler

MUSKİ, Bodrum’un su sorununu kalıcı olarak çözmek için çeşitli projeler üzerinde çalışıyor. Geyik, Akköprü ve Mumcular Barajları ile Çamköy Biriktirme Deposu’na su aktarımı planlanıyor. Ayrıca yüksek debili yeraltı su kaynakları tespit edilerek Bodrum’a yıllık 9 ila 12 milyon metreküp ilave su sağlanması hedefleniyor.

2040’a Kadar Su Sorunu Tarihe Karışacak

Bodrum’un su ihtiyacını 2040 yılına kadar karşılamak için Ekinambarı ve Turgutreis’te deniz suyunu arıtacak desalinasyon tesisleri kurulması planlanıyor. Ayrıca atık su arıtma tesislerinden elde edilen suyun yeşil alan ve tarım arazilerinin sulanmasında kullanılması amaçlanıyor.

Su Tasarrufu Çağrısı

MUSKİ, Bodrum halkına ve turistlere su tasarrufu çağrısında bulunuyor. Yeşil alan sulama, araç yıkama ve havuz kullanımı gibi alanlarda suyun dikkatli kullanılması büyük önem taşıyor.