Bitki ve Hastalık Tanıma Uygulaması 35 Ülkede Kullanılıyor

AnasayfaManşet

Bitki ve Hastalık Tanıma Uygulaması 35 Ülkede Kullanılıyor

Giresun merkezli bir teknoloji firmasının geliştirdiği yapay zeka destekli bitki ve bitki hastalıklarını tanıma uygulaması, ABD başta olmak üzere 35 ülkede 500 binden fazla kullanıcıya ulaştı.

Paylaş

Giresun’un teknoloji alanında önemli bir adımı, yapay zeka destekli bitki ve bitki hastalıklarını tanıma uygulaması ile atıldı. Giresun Teknopark’ta faaliyet gösteren bir firma tarafından geliştirilen bu uygulama, ABD dahil olmak üzere 35 ülkede toplam 500 binden fazla kullanıcıya ulaşmış durumda.

Plantiary

Plantiary

Giresunlu yazılımcı Emrah Kara, 2 yıl önce kurduğu Blacke Teknoloji firması ile bu projeyi hayata geçirdi. Kara, ananesinin bitki bakımı ihtiyacını karşılamak amacıyla geliştirdiği “Plantiary” uygulamasıyla, fotoğrafı çekilen bitkilerin türü, bakımı, hastalıkları ve tedavi yöntemleri gibi birçok bilgiye erişim sağlıyor.

Giresun Teknopark’ta faaliyet gösteren firmanın geliştirdiği bitki ve bitki hastalıklarını tanıma uygulaması, ABD başta olmak üzere 35 ülkede kullanılıyor. Uygulama, fotoğrafı çekilip taranan bitkinin adı, türü, hangi sıcaklık derecesinde yetiştiği, sulama zamanları gibi birçok bilgiyi sunuyor. Uygulama ayrıca bitkinin üzerinde çeşitli etkenlerle ortaya çıkan hastalıklarla ilgili kullanıcıya bilgi veriyor. ( Gültekin Yetgin – Anadolu Ajansı )

Uygulama, bitki bakımında deneyimsiz kişilere ve profesyonel yetiştiricilere yönelik kapsamlı çözümler sunuyor. Kara, uygulamanın içeriğinde 50 binden fazla bitki bulunduğunu ve yaklaşık 200 hastalığı tanıyabildiğini belirtiyor. Ayrıca, uygulama kullanıcılarına bitki bakımıyla ilgili hatırlatıcılar kurarak, zamanında sulama, gübreleme gibi aksiyonları almalarına yardımcı oluyor.

Blacke Teknoloji’nin sahibi Emrah Kara, Giresun Teknopark ve Giresun Üniversitesi işbirliğiyle fındık kalitesini artırmaya yönelik yeni projeler üzerinde de çalıştıklarını ifade ediyor. Bu girişim, Giresun’un teknolojik alanda da adını duyurmasına katkı sağlıyor ve yerel bir başarı hikayesini uluslararası boyuta taşıyor.