Ertelenen Benzin ve Motorin Zammı Gece Yarısı Yürürlükte

AnasayfaEkonomi

Ertelenen Benzin ve Motorin Zammı Gece Yarısı Yürürlükte

EPDK'nın ertelediği akaryakıt zammı bu gece yarısı benzinde 2,01 TL, motorinde 1,69 TL artışla gerçekleşecek. 3 Temmuz'da ÖTV zammı da bekleniyor.

Paylaş

Benzin ve motorinde 21 Haziran’da beklenen ancak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından ertelenen zam, bu gece yarısından itibaren uygulanacak. Sektör kaynaklarına göre, benzinde 2,01 TL, motorinde ise 1,69 TL’lik bir artış bekleniyor.

Zam Ertelemesi Fiyatları Daha da Artırdı

EPDK’nın erteleme kararı, zammın daha yüksek rakamlarla gerçekleşmesine neden oldu. 21 Haziran için beklenen zam miktarı, benzinde 1,64 TL, motorinde ise 1,63 TL idi. Bu geceki zamla birlikte vatandaşlar, benzinde 37 kuruş, motorinde ise 6 kuruş daha fazla ödeyecek.

3 Temmuz’da ÖTV Zammı da Geliyor

Akaryakıt fiyatlarına bir zam da 3 Temmuz’da ÖTV artışıyla gelecek. 2024’ün ilk beş ayında ÜFE artışı yüzde 17,87 oldu. Haziran ayı verileriyle birlikte ÖTV artış oranı da netleşecek. Tahminler, benzinde 2,47 TL, motorinde ise 2,32 TL’lik bir vergi artışı olacağı yönünde.

Yeni Fiyatlar Ne Olacak?

Zamla birlikte benzinin litre fiyatı İstanbul’da yaklaşık 42,31 TL’ye, Ankara’da 43,29 TL’ye, İzmir’de ise 43,55 TL’ye yükselecek. Motorinin litre fiyatı da İstanbul’da 42,36 TL, Ankara’da 43,37 TL, İzmir’de ise 43,76 TL olacak.

Fiyatlar Neden Artıyor?

Akaryakıt fiyatları, dolar kuru ve uluslararası benzin fiyatlarındaki değişimlerden etkileniyor. Ayrıca ÖTV gibi vergiler de fiyatları artıran önemli bir faktör. Son yıllarda artan kur ve vergi oranları, akaryakıt fiyatlarını hızla yükseltti.