AYM Kararı EYT’lileri Vurdu: Emekliler Her İşte Çalışamayacak!

AnasayfaGündem

AYM Kararı EYT’lileri Vurdu: Emekliler Her İşte Çalışamayacak!

AYM, bazı dernek ve vakıflarda emeklilerin çalışmasına izin veren kanun maddesini iptal etti. Karar, EYT'lileri de etkileyerek işsizlikle karşı karşıya bırakabilir.

Paylaş

Anayasa Mahkemesi (AYM), devletten yardım alan bazı dernek ve vakıflarda emeklilerin çalışmasına izin veren kanun maddesini iptal etti. Bu karar, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamında emekli olup söz konusu kurumlarda çalışanları da etkileyecek.

Emeklilerin Çalışma Yasağı Genişletildi

5335 sayılı kanun gereği, emekliler kamu kurumlarında çalışamazken, 2021’de yapılan değişiklikle bazı dernek ve vakıflarda çalışma izni getirilmişti. AYM’nin kararıyla bu istisna da ortadan kalktı.

EYT’liler de Karardan Etkilenecek

AYM’nin kararı, EYT kapsamında emekli olup belirtilen dernek ve vakıflarda çalışanları da kapsıyor. Bu kişiler, ya emekli aylıklarından vazgeçerek çalışmaya devam edebilecek ya da işsiz kalacak.

Karar Eşitlik İlkesine Aykırı Bulundu

AYM, iptal kararını Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırılık gerekçesiyle verdi. Kararın 14 Haziran 2024’te Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla yürürlüğe girdiği belirtildi.

Kızılay ve Diğer Kurumlar Çalışanlarını Kaybedebilir

Kızılay başta olmak üzere, Türkiye Maarif Vakfı, Yunus Emre Vakfı, Yeşilay gibi kurumlarda çalışan çok sayıda EYT’li bulunuyor. Bu kişiler, karar sonrası işsiz kalma riskiyle karşı karşıya.

Emekliler Ne Yapacak?

Emekliler, AYM kararının ardından zor bir seçim yapmak zorunda. Ya emekli aylıklarından vazgeçip çalışmaya devam edecekler ya da mevcut işlerinden ayrılarak yeni bir iş arayışına girecekler.