Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı’nın Yetkisini İptal Etti

AnasayfaManşet

Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı’nın Yetkisini İptal Etti

Paylaş

Anayasa Mahkemesi, 703 sayılı KHK’nın TCMB Başkanı’nın görev süresini değiştiren hükümlerini iptal etti.

Anayasa Mahkemesi’nden 703 Sayılı KHK’ya İptal Kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2018 tarihli ve 703 sayılı “Anayasa’da Yapılan Değişikliklere Uyum Sağlanması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname”deki (KHK) birçok hükmü iptal etti. Bu düzenlemelerin en önemlilerinden biri de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığı ile ilgili oldu.

Cumhurbaşkanı’nın Yetkisi İptal Edildi

AYM, yapılan değişiklikle Cumhurbaşkanı’nın TCMB Başkanı’nı görev süresi dolmadan değiştirme yetkisini iptal etti. Bu karar, CHP’nin başvurusu üzerine alındı ve 703 sayılı KHK’nın 151. maddesinin (h) ve (j) bentleri Anayasa’ya aykırı bulundu.

Kararın Detayları

Kararın detaylarında şu ifadeler yer aldı:

  • 151. Maddenin (h) Bendi: 14/1/1970 tarihli ve 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu’nun 25. maddesinin birinci fıkrasının yürürlükten kaldırılması.
  • 151. Maddenin (j) Bendi: 1211 sayılı Kanun’un 29. maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “… ve meslekleri ile ilgili olarak en az on yıl çalışmış…” ibaresi ile “… Başkan’ın (Guvernör) önerisi üzerine müşterek kararla beş yıl süre ile…” ibaresinin madde metninden çıkarılması ve aynı fıkranın üçüncü cümlesinin yürürlükten kaldırılması.