Türkiye’nin önemli soğan üretim merkezlerinden Amasya’da bu yıl rekolte yüksek olsa da fiyatlar üreticiyi memnun etmiyor. 79 bin dekar alanda ekimi yapılan soğanın yaklaşık 430 bin ton rekolteye ulaşması bekleniyor. Ancak, bir dönem “kırmızı altın” olarak adlandırılan soğanın kilosu, son bir haftada 12 TL’den 6 TL’ye düştü.
Üretici Zor Durumda
Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci, fiyat düşüklüğünün üreticiyi zor durumda bıraktığını belirtiyor. Cebeci, Türkiye’nin soğan ihtiyacının yüzde 13’ünü karşılayan Amasya’da, üretimde değil satışta problem olduğunu vurguluyor ve Ticaret Bakanlığı’ndan çözüm bekliyor.
Antalya Bölgesine Satışlar Düştü
Soğan üreticisi Oğuz Çelik, geçen yıl turizm bölgelerine yüksek miktarda satış yaptıklarını ancak bu yıl Antalya bölgesine satışların üçte bir oranında düştüğünü ifade ediyor. Çelik, bu nedenle ürettikleri 30 bin ton soğanın 10 bin tondan fazlasını depolayacaklarını belirtiyor.
Çiftçi, Maliyetlerin Altında Kalan Fiyatlardan Şikayetçi
Amasya Ziraat Odası Başkanvekili İsmail Kurt da, maliyetlerin altında kalan soğan fiyatlarının üreticiyi mağdur ettiğini belirtiyor. Kurt, satılamayan soğanların tarlada kaldığını ve çiftçinin zor durumda olduğunu vurguluyor.