UTTS Nedir ve Nasıl Çalışır?
Gelecek yıl itibarıyla, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) vergi mükellefi kişi ve kuruluşlar için zorunlu hale gelecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geliştirilen bu sistem, akaryakıt sektöründe usulsüz fatura kullanımını önleyerek, yıllık yaklaşık 15 milyar liralık vergi kaybını engellemeyi hedefliyor. UTTS, akaryakıt alan vergi mükellefi araçları otomatik olarak tanıyarak, fiş ve faturalarda bu bilginin yer almasını sağlayacak. Böylece, manuel plaka girişi ve buna bağlı usulsüz fatura uygulamaları sona erecek.
Vergi Mükellefleri İçin Zorunluluk
UTTS, sadece vergi mükellefi olan kişi ve kuruluşlar için zorunlu olacak. Bu kişi ve kuruluşların, iş yerlerine ait veya kiralama yoluyla edindikleri taşıtlara taşıt tanıma birimini 31 Aralık 2024’e kadar taktırmaları gerekecek. Bireysel taşıt sahipleri ise sistemi isteğe bağlı olarak kullanabilecekler.
Plaka Bilgisi Manuel Girilemeyecek
Türkiye’de trafiğe kayıtlı 29 milyon taşıtın 8 milyona yakını akaryakıt harcamalarını gider göstererek vergi indirimi elde eden vergi mükelleflerine hizmet veriyor. Mevcut sistemde, akaryakıt dolumu sırasında plaka bilgisi manuel olarak giriliyor ve bu da usulsüz fatura oluşturma riskini artırıyor. UTTS ile bu tür uygulamaların 2025 başından itibaren son bulması bekleniyor.
Sistemin İşleyişi ve Paydaşları
UTTS’nin kurulum ve işletme görevi Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğüne verildi. Sistemin paydaşları arasında akaryakıt dağıtım şirketleri, akaryakıt istasyonu işletmecileri, yetkili donanım üreticileri ve taşıt sahibi mükellefler bulunuyor. Sistem kapsamında yükümlü kılınan taşıtların yakıt depo girişlerine taşıt tanıma birimi takılacak ve bu sayede taşıtın sahiplik ve plaka bilgisi kayıt altına alınacak.
Sistem Kurulumu ve Entegrasyon
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığının tebliği ile UTTS’nin teknik özellikleri belirlendi ve yeni nesil akaryakıt pompa ödeme kaydedici cihazlara entegrasyon sağlandı. UTTS’nin “www.utts.gov.tr” adresli portalı mart ayında paydaşların kullanımına açıldı. Akaryakıt dağıtım şirketleri, mevcut taşıt tanıma sistemlerini UTTS’ye entegre edebilecekler.