Açlık Sınırı Rekor Kırdı! Asgari Ücreti Geride Bıraktı!

AnasayfaEkonomi

Açlık Sınırı Rekor Kırdı! Asgari Ücreti Geride Bıraktı!

Paylaş

TÜRK-İŞ’in son araştırmasına göre, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 17 bin 725 liraya yükseldi. Bu rakam, asgari ücreti geride bırakarak yeni bir rekor kırdı. Yoksulluk sınırı ise 57 bin 736 liraya ulaştı.

Gıda Harcamaları Artıyor

TÜRK-İŞ’in Nisan 2024 “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması” sonuçlarına göre, Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 5,55 artış gösterdi. Son 12 ayda gıda harcamalarındaki artış oranı ise yüzde 74,88’e ulaştı.

Temel Gıda Ürünlerinde Fiyat Artışları

Araştırmaya göre, gıda fiyatlarında önemli artışlar gözlemleniyor. Dana eti fiyatı 52 lira artarak 523 liraya, kuzu eti ise 734 liraya yükseldi. Balık fiyatları da artarken, yumurta fiyatı düşüş gösterdi. Tavuk etinin kilogram fiyatı ortalama 10 lira arttı.

Sebze ve Meyve Fiyatları

Nisanda ortalama sebze kilogram fiyatı 28,81 lira, ortalama meyve kilogram fiyatı ise 46,50 lira olarak hesaplandı. Siyah zeytin fiyatında artış, yeşil zeytinde ise kısmi bir düşüş gözlendi. Yağlı tohumların fiyatında ceviz, fındık ve fıstık gibi ürünlerin fiyatı değişmezken, ay çekirdeğinin fiyatı arttı. Şeker, bal ve pekmez fiyatları da nisanda artış gösterdi.

Yoksulluk Sınırı da Arttı

Gıda harcamalarındaki artışa paralel olarak yoksulluk sınırı da yükseldi. Yoksulluk sınırı 57 bin 736 liraya ulaştı. Bu rakam, asgari ücretin 3 katından fazla.