ABD Haniye Suikastından Haberdar Değildi

AnasayfaGündem

ABD Haniye Suikastından Haberdar Değildi

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD’nin Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin suikastından önceden haberdar olmadığını ve dahli bulunmadığını belirtti. Blinken, Singapur ziyareti sırasında Channel News Asia’ya Gazze’deki duruma ve ateşkesin önemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

ABD’nin Bilgisi ve Dahli Yok

Blinken, Haniye suikastının Gazze’deki sürece etkisinin ne olacağı sorusuna, “Bu bizim bilgimizin ve dahlimizin olmadığı bir durum. O nedenle tahminde bulunmak çok zor. Uzun yıllar boyunca bir olayın başka bir olay üzerindeki etkisi hakkında asla tahminde bulunmamayı öğrendim.” şeklinde yanıt verdi.

Ateşkesin Önemi ve Çalışmalar

Blinken, bu savaşı sonlandırmak için ateşkes sağlanmasının önemini vurguladı ve bu noktaya ulaşana dek çalışmaya devam edeceklerini belirtti. Gazze’de Filistinlilerin acısını sonlandırmanın çok önemli olduğunu söyleyen Blinken, esirlerin evlerine dönmesinin de kilit öneme sahip olduğunu ifade etti. Blinken, kalıcı barış ve güvenlik için her şeyi daha iyi bir yolda ilerletmenin hayati önem taşıdığını kaydederek, buna odaklanmaya devam ettiklerini belirtti.

Ateşkesin Önceliği ve Bölgesel Güvenlik

Blinken ayrıca Singapur ziyaretinde “Hint-Pasifik Bölgesinde Güvenliği ve Refahı Geliştirme” başlıklı programa katıldı. Haniye’nin İran’da suikasta uğraması konusundaki görüşünü soran bir katılımcıya Blinken, “Hiçbir şey ateşkese ulaşmanın önemini ortadan kaldırmaz. Bu esirlerin çıkarına, onların eve getirilmesi için önemli. Gazze’de acı çeken Filistinlilerin de çıkarına.” ifadelerini kullandı.

Çatışmanın Yayılmasını Önleme Çabaları

Blinken, Gazze’de daha iyi bir noktaya ulaşmaya çalıştıklarını ve çatışmanın yayılmasını önlemeye çalıştıklarını vurguladı. Kuzeyde Lübnan ve Hizbullah, Kızıldeniz’de Husiler, İran, Suriye veya Irak fark etmeksizin, çatışmanın yayılmasını engellemeye odaklandıklarını belirtti. Blinken, “Daha iyi bir noktaya gelebilmemizi sağlamanın en önemli anahtarı ateşkesi sağlamak.” dedi.