Ordu’da arıcılık, fındıktan sonra en önemli geçim kaynağı olarak öne çıkıyor. Kentte 3 bin 500 üretici tarafından yaklaşık 600 bin kovanda bal üretimi gerçekleştiriliyor. Bu üreticilerin bir kısmı, daha kaliteli bal elde etmek amacıyla yaylalara göç ederek sezonu değerlendiriyor. Mayıs’ın ilk haftalarından itibaren yayla yolculuğuna başlamayı planlayan arıcılar, kovanlarını onarıyor ve gerekli malzemeleri temin ediyor.
Ordu Arıcılar Birliği Başkanı Akın Çiftçi’ye göre, Ordulu arıcılar Türkiye’nin birçok ilinde faaliyet gösteriyor. Özellikle Hakkari, Van, Erzurum, Şırnak, Siirt, Muş, Erzincan, Kars, Ağrı, Sivas ve Yozgat gibi illerde Ordulu arıcıların varlığı dikkat çekiyor. Çiftçi, bu arıcıların genellikle çiçek balı ürettiğini belirtiyor ancak aynı zamanda çam, kestane, ayçiçeği ve üçgül balı gibi çeşitli bal türleri de elde ediliyor.
Arıcılar, göç öncesi arılarını bahar beslemesi ile hazırlıyorlar. Bazıları kovan ve çerçevelerini yeniliyor, bazıları ise gerekli malzemeleri hazırlıyor. Bu süreçte yaklaşık 2 bin gezgin arıcı, göçe hazırlanıyor ve mayıs ayı itibarıyla yeni sezonun üretimine başlayacaklar.
Ancak bölgede yaygın olarak görülen kokarca zararlısı, bazı arıcıların erken göç etmelerine neden olabilir. Kokarca zararlısı, fındık üreticilerini olduğu gibi arıcıları da olumsuz etkiliyor. Bu durumda, arıcılar daha erken bir tarihte göç edebilirler.
Üreticiler, yeni sezondan umutlu. Altınordu ilçesindeki bal üreticisi Ercan Yıldız ve Emin Kılıç, sezondan beklentilerini paylaşıyorlar. Yıldız, kovanlarını Erzurum’a götüreceğini ve 3,5 ay yaylalarda kalacaklarını belirtirken, Kılıç ise Ordu’dan göç edeceklerini ve mevsim şartlarının uygun olması durumunda yüksek kalitede bal üreteceklerini dile getiriyorlar.