Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından akaryakıt sektöründe usulsüz fatura uygulamalarının ve vergi kayıplarının önüne geçilmesi amacıyla başlatılan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) 1 Ocak 2025’te zorunlu hale geliyor. Sistem ile yıllık 15 milyar TL’lik vergi kaybının önlenmesi hedefleniyor.
UTTS nedir? Ne işe yarar?
UTTS, akaryakıt istasyonlarında plaka bilgilerinin elle girişini önleyerek plakaların sisteme otomatik olarak aktarılmasını sağlayan bir sistemdir. Bu sayede vergi mükelleflerinin akaryakıt harcamalarını gider göstererek vergi indirimi elde etmesi daha zor hale gelecek ve usulsüz fatura uygulamalarının önüne geçilecek.
Hangi taşıtlar UTTS’ye dahil?
UTTS’ye şu taşıtlar dahil olacak:
-Kiralık taşıtlar
-İşletmeye kaydedilmiş taşıtlar
Bu taşıt gruplarına UTTS’ye dahil olma zorunluluğu getirildi. Aksi halde, 1 Ocak 2025’ten itibaren söz konusu taşıtların akaryakıt alımlarında UTTS kapsamında düzenlenmeyen akaryakıt satış belgeleri vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılacak ve vergi beyanlarında gider olarak gösterilemeyecek.
TTB montajı nasıl yapılır?
Taşıt Tanıma Birimi (TTB) cihazının taşıtlara montaj işlemleri sadece Darphane tarafından yetkilendirilecek olan Taşıt Montaj Firmaları tarafından gerçekleştirilebilecek. Motorlu Taşıt Yetkili Servisleri, Motorlu Taşıt Özel Servisleri ve Taşıt tanıma ve/veya taşıt takip sistemleri montaj servisi firmaları UTTS Yetkili Taşıt Montaj Firması olmak için başvurabilecekler.
UTTS’ye kayıt yaptırmanın faydaları
- Vergi kayıplarının önlenmesi
- Usulsüz fatura uygulamalarının engellenmesi
- Daha şeffaf bir akaryakıt sektörü
- Vergi mükelleflerinin yükünün hafiflemesi
UTTS hakkında daha fazla bilgi için
UTTS hakkında daha fazla bilgi için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesini ziyaret edebilirsiniz: https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2023/10/20231005-4.htm