Karadeniz’den 32 milyon dolarlık meyve ve sebze ihracatı

AnasayfaEkonomi

Karadeniz’den 32 milyon dolarlık meyve ve sebze ihracatı

Paylaş

2024 yılının ilk iki aylık döneminde Doğu Karadeniz’den 27 ülkeye 32 milyon 347 bin 502 dolarlık yaş meyve ve sebze ihracatı yapıldı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, yaptığı yazılı açıklamada, bölgeden en fazla ihracat yapılan ülkelerin Rusya Federasyonu, Gürcistan ve Almanya olduğunu belirterek, dış satımın yüzde 57’sinin Rusya Federasyonu’na gerçekleştirildiğini kaydetti.

Kalyoncu, ocak-şubat dönemindeki ihracata ilişkin, “Doğu Karadeniz’den 27 ülkeye 68 bin 987 ton karşılığında 32 milyon 347 bin 502 dolarlık yaş meyve ve sebze ihracatı gerçekleştirildi.” ifadesini kullandı.

Yaş meyve ve sebze ihracatında girdi fiyatları ve işçilik ücretlerindeki yüksek oranlı artışa dikkat çeken Kalyoncu, bazı ülkelerde rekabetçi fiyat sunmanın zorlaştığını vurguladı.

Kalyoncu, ihraç edilecek ürünlere ilişkin kontrolün hasat aşamasında tarla, sera ve bahçelerde yapılması gerektiğini belirterek, “Ülkemiz için stratejik sektör olması yanı sıra en çok istihdamı sağlayan tarım sektörünün ihracatın daha da artabilmesi için rekabet imkanı kazandıracak uygulamaların ihdas edilmesi gerekiyor.” dedi.

Tarım sektörünü tehdit eden en büyük faktörün küresel ısınmanın üretim kayıpları olduğunu vurgulayan Kalyoncu, tarım sektörüne yönelik pozitif politikaların hayata geçirilmesi ve köylerin yeniden cazip hale getirilmesi çağrısında bulundu.