Karadeniz’in can damarı İstavrit bilinçsiz avlanma yüzünden tehlikede

AnasayfaManşet

Karadeniz’in can damarı İstavrit bilinçsiz avlanma yüzünden tehlikede

Paylaş

Giresun’un Piraziz ilçesi Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hamdi Arslan, Karadeniz’de avlanma sezonunun kısaldığını ve istavrit balığının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı. Bilinçsiz avlanma ve sürdürülebilir balıkçılık yapılmamasının bu duruma neden olduğunu belirten Arslan, denetimlerin balıkçı teknelerinde yapılması gerektiğini dile getirdi.

Avlanma sezonu kısaldı

Arslan, Doğu Karadeniz’de avlanma sezonunun kısaldığını ve bu durumun palamut olmaması nedeniyle hamsi sezonunun erken başlayıp erken sona erdiğini ifade etti. Bilinçsiz avlanma ve sürdürülebilir balıkçılığın yapılmamasının bu soruna yol açtığını belirten Arslan, balıkçılıkla ilgili toplantılarda ve platformlarda sıkça dile getirildiğini söyledi.

Balık çeşitliliği azaldı

Arslan, geçmişte birçok balık çeşidinin varlığına rağmen bugün sadece palamut, hamsi, istavrit ve mezgit gibi türlerin kaldığını belirtti. Hamsi sezonunun sona ermesiyle istavrit balığının yoğun avlanmasıyla karşı karşıya olduğunu ifade etti. Standartların altında avlanma yapıldığını ve balıkların büyüme fırsatı bulamadan katledildiğini dile getiren Arslan, bu duruma bir dur denilmesi gerektiğini vurguladı.

Arslan, yapılan denetimlerin tezgahlarda değil, balıkçı teknelerinde yapılması gerektiğini belirtti. Aksi takdirde sürdürülebilir bir balık avcılığının kalmayacağı uyarısında bulundu.