Karadeniz’de balık avı sezonu kısaldı

AnasayfaManşet

Karadeniz’de balık avı sezonu kısaldı

Paylaş

Karadeniz’deki balık avı sezonu süresi, küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkileri nedeniyle giderek kısalıyor. Eskiden hamsi avlanma süresinin 5 ay olduğunu belirten uzmanlar, artık bu sürenin 1,5 aya kadar indiğini ifade ediyor. Bu durumun en önemli nedeni olarak da küresel ısınmanın gösterildiği bildirildi.

Küresel ısınmanın etkisi artıyor

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Samsun, küresel ısınmaya bağlı olarak hem kara hem de deniz suyu sıcaklıklarında artış yaşandığını belirtti. Karadeniz’deki su sıcaklığında 2,1 derece seviyesinde bir artış görüldüğünü aktaran Samsun, bu durumun özellikle balık avı sezonlarını olumsuz etkilediğini vurguladı.

Kızıldeniz canlıları Karadeniz’e ulaşıyor

Küresel ısınmanın bir sonucu olarak, Kızıldeniz’de yaşayan bazı canlıların Karadeniz’e ulaştığını belirten Samsun, bu durumun gelecek adına endişe verici olduğunu dile getirdi. Kızıldeniz’deki tropikal balıkların, özellikle balon balığı gibi türlerin, Akdeniz üzerinden Ege ve Marmara’ya geçerek Karadeniz’e ulaştığını ifade etti.

2030’da denge kaybedilebilir

Prof. Dr. Samsun, küresel ısınmanın balık avı sezonlarını kısalttığına dikkat çekerek, eskiden 5 ay süren hamsi avının artık 1,5 aydan daha kısa bir sürede gerçekleştiğini belirtti. Bu durumun 2030 yılında dünya genelinde avlanan balık ile yetiştiricilik miktarının dengesiz hale gelmesine neden olabileceğini söyledi.

Çözüm: Kontrollü balıkçılık

Küresel ısınmanın sadece Türkiye’nin değil, dünyanın ortak bir sorunu olduğunu vurgulayan Samsun, bu sorunun aşılması için toplu bir mücadele gerektiğini belirtti. Artık modern teknolojiye rağmen eskisi kadar verim alınamayacağını söyleyen Samsun, balıkçıların Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün belirlediği kurallara daha fazla riayet etmeleri gerektiğini vurguladı.