Holdingin isim oyunu! Başka isimle aynı bölgede faaliyet izni aldılar

AnasayfaGündem

Holdingin isim oyunu! Başka isimle aynı bölgede faaliyet izni aldılar

Paylaş

Giresun’un Şebinkarahisar ilçesinde faaliyetleri durdurulan bir holding, başka bir şirketinin üzerine Gümüşhane’de işletme ruhsatı aldı.

Giresun’un Şebinkarahisar ilçesindeki Nesko Maden’e ait maden ocağının atık havuzu yıkıldı ve kimyasallar çevreye yayıldı, bu nedenle faaliyetler durduruldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, şirkete 12 milyon 71 bin 949 TL ceza kesti ve faaliyetlerini durdurduğunu duyurdu. Ancak daha sonra şirketin faaliyetleri süresiz olarak durdurulmadığı, aynı alanda çalışmalarına devam ettiği ortaya çıktı. Üç yıl önceki maden faciasından ders alınmadı ve aynı holdinge bağlı bir şirket, Gümüşhane’de altın madeni kurmak için harekete geçti.

Bölge orman alanı içinde

Yıldızlar SSS Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Yıldız adına, söz konusu maden ocağını kurmak için 12 Şubat’ta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulunuldu. Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlayan maden ocağının, Gümüşhane’nin Kabaköy Köyü’nde bin 665 hektarlık alana kurulması planlanıyor. “Orman alanı” içerisinde kalan bölgedeki maden ocağı için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG) tarafından 21 Haziran 2022’de “işletme ruhsatı” verildiği aktarılıyor.

Maden ocağının kurulmak istendiği bölge, Gümüşhane merkezine 20 kilometre mesafede. Alanın yaklaşık 630 metre yakınında Kabaköy Köyü Arzular Mahallesi bulunuyor. En yakın ev ise 350 metre uzaklıkta. Ayrıca ocağın açılmak istendiği alanın 450 metre yakınında “Öre Deresi”, 650 metre uzaklığında da “Arap Deresi” bulunuyor.

Altın, gümüş, kurşun ve çinko çıkarılacak

“Kapalı ocak işletmeciliği” verilen yöntemle üretimin yapılması öngörülen bölgede altın, gümüş, kurşun ve çinko madenlerinin çıkarılması planlanıyor. Kurulacak maden ocağında yılda tonlarca üretim yapılması öngörülüyor. Elde edilecek madenin Gümüşhane’nin Karamustafa Köyü’nde bulunan ve yine aynı şirkete ait olan Yıldız Bakır A.Ş. tarafından işletilen “zenginleştirme tesisi”ne gönderileceği ifade ediliyor. Elde edilecek madenlerin satışının yapılıp ülke ekonomisine katkıda bulunulacağı kaydediliyor. Proje tanıtım dosyasında, Hazine’ye ait arazide kurulması planlanan madende günde 24 saat, üç vardiya şeklinde çalışılacağı belirtilirken dinamitli patlatmaların da yapılacağı kaydediliyor.

Projede yerel halka istihdam var ama kadro yok

Proje tanıtım dosyasında, “İşletmede çalışacak olan işçilerin bir kısmı, yöre halkından istihdam edilecektir. Az da olsa bir istihdam sağlanarak yöre ekonomisine katkı sağlanabilecektir” deniyor.

Projede 30 kişinin çalışacağı belirtilirken madenin denetimini yapan “teknik nezaretçi” sayısı yalnızca “bir” olarak ifade ediliyor. Atıkların heyelan, erozyon gibi olumsuz durumlarla karşılaşılmayacak şekilde depolanacağı iddia ediliyor.