Giresun’da Çepni Koyunu koruma projesi başlatıldı

AnasayfaGündem

Giresun’da Çepni Koyunu koruma projesi başlatıldı

Paylaş

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Çepni koyununun ırk özelliklerinin muhafazası amacıyla koruma altına alındığını duyurdu. Bu kapsamda, Giresun’un 4 ilçesinde yetiştirilen bin baş anaç Çepni koyunu destekleme ödemesiyle korunacak.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından uygulamaya konulan ‘Hayvan Genetik Kaynaklarının Yerinde Korunması ve Geliştirilmesi Projesi’nin alt projesi olan ‘Çepni Koyununun Yerinde Korunması Projesi’ hayata geçirilmiştir. Proje kapsamında, Giresun’un Çanakçı, Eynesil, Görele ve Tirebolu ilçelerinde faaliyet gösteren 8 adet küçükbaş hayvancılık işletmesinde yetiştirilen bin baş anaç Çepni koyunu, koruma altına alınmıştır. Söz konusu işletmelere 2023 yılı için koyun başına 240 lira olmak üzere, 2024 yılı içerisinde toplamda 240 bin lira destekleme ödemesi yapılacaktır” denildi.

Dişileri boynuzsuz

Çepni koyununun özellikleri hakkında da bilgi verilen açıklamada, “Çepni koyunu, literatürlerde Karayaka ırkının bir alt varyetesi olarak ‘Çakrak’ ismiyle anılsa da, fenotipik yönden Karayaka ırkından farklıdır. Baş, kulaklar ve bacaklar siyah renklidir, erkeklerinde kalın spiral boynuzlar bulunurken dişileri boynuzsuzdur. Baş ve bacaklar çıplaktır, vücut uzun ve dar, kuyruk uzun ve incedir. Son dönemde yapılan bilimsel çalışmalarda, Çepni koyununun genetik açıdan farklılıklar gösterdiği ve ırk olarak nitelendirilebilme potansiyeli taşıdığı tespit edilmiştir” ifadelerine yer verildi.