İhtiyaç kredisi ve TL mevduat faizlerinde düşüş başladı

AnasayfaManşet

İhtiyaç kredisi ve TL mevduat faizlerinde düşüş başladı

Paylaş

Son güncellemelere göre, ihtiyaç kredisi ve TL mevduat faizlerinde düşüş eğilimi başlamış durumda. Merkez Bankası’nın verilerine göre, ihtiyaç kredisi faizleri üç haftadır devam eden bir gerilemeyi işaret ediyor ve başlangıçtaki seviyeden 2,5 puanlık bir düşüş yaşandı. Taşıt kredisi ve konut kredisi faizlerinde de benzer bir düşüş gözlemleniyor.

Bu düşüşte, özellikle kamu bankalarının tüketici kredilerinde daralmaya gitmesinin etkisi büyük. Politika faizi artışlarıyla birlikte kamu bankaları, özellikle yüksek oranlardaki tüketici kredilerinde daralmaya yönelmiş durumda.

Geçtiğimiz yıl rekor seviyelere ulaşan TL mevduat faiz oranlarında da bir miktar gerileme gözlemleniyor. Vadeli TL mevduat faizleri ve ortalama TL mevduat faizlerinde hafif bir düşüş yaşanmış durumda.

Özetle, ihtiyaç kredisi faizlerindeki düşüş eğilimi devam ederken, kamu bankalarının daralma politikası ve TL mevduat faizlerindeki hafif gerileme bankacılık sektörünün mevcut durumunu yansıtıyor.

İhtiyaç kredisi faizleri 60,73 oldu

Merkez Bankası’nın verilerine göre, ihtiyaç kredisi faizleri 26 Ocak itibariyle yüzde 60,73 oldu. Bu, üç haftadır devam eden bir gerilemeyi işaret ediyor ve başlangıçtaki yüzde 63,4 seviyesinden 2,5 puanlık bir düşüş yaşandı. Taşıt kredisi faizleri de aynı dönemde yüzde 50,27’den yüzde 44,08’e geriledi. Konut kredisi faizleri ise yüzde 42,1’den yüzde 41,21’e düştü.