Her yıl dünya genelinde yaklaşık 20 milyon insan kansere yakalanırken, bu hastalık nedeniyle 10 milyon kişi yaşamını yitiriyor. Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında düzenlenen basın toplantısında, Türkiye’de ise yılda ortalama 41 bin kişinin akciğer kanserine yakalandığını belirtti.
Prof. Dr. Kutluk, bu yılın ana temasının “kanserde bakım açığını kapatın, kanser bakımında daha ileriye” olarak belirlendiğini ifade etti.
Akciğer kanseri birinci sırada
Kanser, dünya genelinde ciddi bir sorun oluşturuyor ve tütün ürünleri kullanımı, özellikle akciğer kanserinin başlıca sebeplerinden biri olarak öne çıkıyor. Her yıl dünya genelinde yaklaşık 2 milyon akciğer kanseri vakası görülüyor. Ayrıca meme, kalın bağırsak, prostat, mide ve karaciğer kanseri de sık görülen türler arasında bulunuyor.
Türkiye’de yılda 230 binden fazla erişkin kanseri vakası görülürken, çocuk kanserlerinin de 3-4 bin civarında olduğunu belirten Kutluk, erken tanı ve tarama çalışmalarının kanser kaynaklı ölümlerin önlenmesine yardımcı olabileceğini ifade etti.
Ekonomik yük getiriyor
Kanser, sadece hastaların yaşamını zorlaştırmakla kalmayıp aynı zamanda sağlık sistemine ciddi ekonomik yük getiriyor. Tütün ürünlerinden uzak durmanın, sağlıklı beslenme ve düzenli fiziksel aktivite gibi temel yöntemlerle kanserlerin yüzde 30 ila yüzde 50’sinin önlenebileceğini vurgulayan Kutluk, yeni tedavi yöntemleriyle erişkin kanserlerinde yaşama şansının yüzde 70, çocukluk çağı kanserlerinde ise yüzde 80’e ulaştığını belirtti. Ayrıca meme kanseri ve kolon kanserinde tarama oranlarının artırılması, Ulusal Aşı Programı’na rahim ağzı kanserine karşı koruma sağlayan HPV aşısının dahil edilmesi, klinik çalışmaların desteklenmesi ve geliştirilmesinin önemini vurguladı.