2024 zamlı dul ve yetim aylığı ödeme tarihleri belli oldu

AnasayfaEkonomi

2024 zamlı dul ve yetim aylığı ödeme tarihleri belli oldu

Paylaş

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 2024 yılında dul ve yetim aylıkları zamlandı. Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte belirlenen 6 aylık enflasyon farkı doğrultusunda, vefat eden sigortalının eşine ve çocuklarına yönelik aylıklar yüzde 50 oranında artırıldı. Peki, dul ve yetim maaşları ne kadar oldu?

Başvurular, ikamet edilen il/ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına yapılmakta olup, yeni zamlı dul ve yetim maaşları, 2024 emekliye ek zam kararı doğrultusunda netleşti. SSK, Bağ-Kur ve tarım emeklilerini ilgilendiren ek maaş zamları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısında açıkladığı emekli maaşına ek zam ile birlikte yüzde 42,60 oranında artırıldı.

Türkiye genelinde 13,5 milyon SSK ve Bağkur emeklisi, dosya bazında 10 bin TL’nin altında maaş almayacak. Dul ve yetim aylıklarına yapılan ek zam da dikkate alındığında, ölüm aylığı alanların aldıkları tutarlar farklılık gösterecek. Örneğin, eşinden dolayı ölüm aylığı alan bir kişinin eşi yüzde 50’sini alırken, bir çocuğu yüzde 25’ini alması durumunda 10 bin TL’nin yüzde 50’si olan 5 bin TL’ye düşecek. Aynı şekilde, yüzde 25 hissesi olan bir vatandaş 2.500 TL alacak.

Dul ve yetim maaşını kimler alabilir?

Ölen kişinin eşinden dolayı ölüm aylığı alıyorsa eş, yüzde 50’sini alırken, çocuğun yüzde 25’ini alması durumunda aylık miktarı belirlenmiş olur. Erkek çocuklar 18 yaşına kadar, orta öğretim gördükleri hallerde 20 yaşına kadar, yüksek öğrenim gördükleri hallerde ise 25 yaşına kadar aylık alabilirler. Kız çocukları ise evli olmadıkları ve sigortalı olarak çalışmadıkları sürece yaş sınırlaması olmaksızın maaş almaya devam edebilirler.