Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan tebliğ taslağına göre, yumurtanın raf ömrü için artık “son tüketim tarihi” ibaresi yerine “tavsiye edilen tüketim tarihi” kullanılacak. Bu değişiklikle yumurta israfının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Avrupa Birliği Düzenlemeleriyle Uyumlu
Yeni düzenleme, Avrupa Birliği’nin ilgili tüzüğüne dayandırılıyor. AB tüzüğüne göre, A sınıfı yumurtaların tüketiciye ulaştırılma süresi, yumurtlama tarihinden itibaren 28 gün olarak belirlenmiş durumda. Buna ek olarak, A sınıfı yumurtalar, yumurtlamadan sonraki 10 gün içinde sınıflandırılmalı, işaretlenmeli ve paketlenmelidir. 10 gün içinde işaretlenmeyen yumurtalar, B sınıfı olarak değerlendirilir ve gıda sanayinde kullanılır.
Yumurtada Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi
Yumurtanın raf ömrünü uzatmak amacıyla, son tüketim tarihi yerine “tavsiye edilen tüketim tarihi” ifadesi kullanılacak. Böylece, tüketiciler yumurtaları daha uzun süre tüketebilecekler ve israfın önüne geçilecek.
Uygun Muhafaza Koşulları Önemli
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, yumurtaların uygun koşullarda muhafaza edilmesinin kullanım ömrünü uzatabileceğini belirtti. Afyon, “Marketlerde aldığımız yumurtalar evde 35-40 gün bekletildikten sonra çöpe atılıyor. Bu, milli bir israftır. Ancak uygun koşullarda muhafaza edildiğinde, 35-40 günlük yumurtalar da güvenle tüketilebilir” dedi.
28 Gün Kuralı Değişmiyor
Afyon, tebliğdeki düzenlemenin, yumurtaların 28 gün içinde tüketiciye ulaştırılması gerektiğini belirtti. Bu süre geçtikten sonra yumurtalar marketlerden toplanacak. Yani, raf ömrü 28 gün olarak kalacak, ancak tüketim süresi uygun muhafaza koşullarında daha da uzatılabilecek.