Giresun’un Çanakçı ilçesine bağlı Düzköy köyünde, dastar, çanta ve dırmaç gibi asırlık el dokumaları hala yaşatılıyor. Günümüzde halılarla yer değiştirse de, bu geleneksel dokumalar köy halkı tarafından hem üretiliyor hem de kullanılıyor.
Köy sakinleri, büyüklerinden öğrendikleri bu el sanatlarını günümüzde de sürdürmeye devam ediyor. Dokuma işini genellikle kadınlar yaparken, erkekler ise tezgah ve diğer araç gereçlerin yapımında yardımcı oluyor.
Dastar: Sadece Zeminde Değil, Çeyizlerde de Yer Alıyor
Dastar, Düzköy’de sadece zemine sermek için değil, örtü, seccade gibi birçok amaçla da kullanılıyor. Geçmişte koyun yününden ve keçi kılından kök boya kullanılarak yapılan dastarlar, günümüzde renkli ipliklerle de dokunuyor. Dastar, genç kızların çeyizlerinde de önemli bir yere sahip.
Dırmaç: Yamaç Arazilerde Yük Taşımanın Vazgeçilmezi
Dırmaç ise ulaşımın zor olduğu yamaç arazilerde yük taşımak için kullanılıyor. Bu geleneksel dokuma da dastar gibi günümüzde de kullanılıyor.
Köydeki dokumacıların çoğunun yaşlı olması ve bu geleneği gençlere aktarmakta zorlanmaları ise en büyük endişe kaynağı. Gençlerin bu el sanatlarına pek ilgi göstermemesi, bu geleneğin geleceğini tehdit ediyor.
“Bizden Sonra Ne Kullanan Ne Dokuyan Olmaz”
65 yaşındaki Münevver Yılmaz, “Neredeyse ihtiyacı olan herkesin dokuyabildiği bu el sanatlarını gençlere öğretmek zor çünkü hevesli değiller. Benim yaşlarda olanlar hem evinde dastar kullananların hem de bu mesleğin son temsilcileriyiz diyebiliriz. Bizden sonra ne kullanan nede dokuyan olmaz diye düşünüyorum” diyor.