Orman Yangınları 5 Kat Arttı

AnasayfaGündem

Orman Yangınları 5 Kat Arttı

Türkiye'de 2024 yazında artan orman yangınlarıyla ilgili güncel veriler ve iklim değişikliği etkileri. İklim krizine karşı risk tabanlı yangın yönetiminin önemi.

Paylaş

Avrupa Birliği’nin (AB) Copernicus uydu izleme sistemi verilerine göre, 2024 yılında dünya genelinde mart, nisan ve mayıs ayları tarihin en sıcak ilkbahar dönemi olarak kaydedildi. Türkiye ise sıcak geçen kış ve ilkbaharın ardından Haziran ayında aşırı sıcaklarla mücadele etti. Birçok şehirde termometreler 40 dereceyi aşarken, rekor sıcaklık değerleri kaydedildi.

Yangınlar ve Zararlar

Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre, 1-21 Haziran arasında Türkiye genelinde 399 orman yangını meydana geldi. Geçen yılın aynı döneminde ise bu sayı 84’tü. Yangınlar sonucunda bu yıl 2 bin 548 hektarlık ormanlık alan zarar gördü. Bu durum, geçen yıla göre ciddi bir artışı işaret ediyor.

İklim Değişikliği ve Yangın Tehlikesi

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Prof. Dr. Murat Türkeş’e göre, Türkiye özellikle Çanakkale’den Adana’ya kadar uzanan bir yangın coğrafyasında bulunuyor. İklim değişikliğinin etkisiyle sıcak hava dalgalarının zamanlaması ve şiddeti artarken, yaz mevsimi giderek kuraklaşıyor ve yangın riski artıyor.

Proaktif Yangın Yönetimi İhtiyacı

Prof. Dr. Türkeş, orman yangınlarına karşı geleneksel kriz tabanlı yönetim yerine risk tabanlı, proaktif ve bütüncül bir yaklaşım gerektiğini vurguluyor. Bu yeni yönetim anlayışı, iklim değişikliği ve artan sıcaklık gibi faktörlerle birleştiğinde, yangınların sıklığını ve etkisini azaltabilir.