BM’den Korkutan Rapor: 120 Milyon Kişi Evsiz Kaldı

AnasayfaDünya

BM’den Korkutan Rapor: 120 Milyon Kişi Evsiz Kaldı

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin raporuna göre, dünya genelinde zorla yerinden edilenlerin sayısı 120 milyona ulaştı. Sudan, Gazze ve Myanmar'daki çatışmalar durumu daha da kötüleştirdi.

Paylaş

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), “Zorla Yerinden Edilmede Küresel Eğilim 2024” raporunda, dünya genelinde zorla yerinden edilenlerin sayısının 120 milyona ulaştığını açıkladı. Bu rakam, 12 yıldır artış gösteren yerinden edilmelerin yeni bir zirveye ulaştığını gösteriyor.

Çatışmalar Yerinden Edilmeyi Tetikliyor

Raporda, Sudan, Gazze ve Myanmar’daki devam eden çatışmaların yeni yerinden edilmeleri tetiklediği ve bu krizlere acil çözüm bulunması gerektiği vurgulandı. Özellikle Sudan’daki iç savaşın milyonlarca insanı yerinden ettiği belirtildi.

Çözümsüzlük ve Kayıtsızlık

BMMYK, yerinden edilmelerdeki bu artışın, yeni ve uzun süredir devam eden krizlerin çözümsüzlüğünü ve dünya genelindeki kayıtsızlığı yansıttığına dikkat çekti.

İklim Krizi de Etkiliyor

Raporda ayrıca, iklim krizinin zorla yerinden edilmiş insanları nasıl giderek artan ve orantısız bir şekilde etkilediğine dair yeni analizlere de yer verildi. İklim değişikliğinin neden olduğu afetler, milyonlarca insanı evlerini terk etmek zorunda bırakıyor.

Umut Veren Gelişmeler

Raporda, 2023 yılında 5 milyondan fazla ülke içinde yerinden edilmiş kişinin ve bir milyondan fazla mültecinin menşe ülkelerine geri döndüğü belirtildi. Bu durum, bazı bölgelerde istikrarın sağlanması ve çatışmaların azalmasıyla ilgili umut verici bir gelişme olarak değerlendirildi.