Baştuğ, kredi kartı faizlerinin çok düşük kaldığını ve bu durumun tüketimi artırdığını savundu. Geçen yıl kredi kartlarında üç katına varan artışlar olduğunu belirten Baştuğ, bu yıl da bu büyümenin önüne geçilmesi gerektiğini söyledi.
Büyüme Kaynağı Tüketimden Değil, Başka Sektörlerden Olmalı
Baştuğ, “Geçen yılın büyümesi tüketimden geldi. Çılgınca bir tüketim yapıldı. Bunun baskılanması, düşmesi lazım. Ülke olarak tüketimle ilgili olarak sakinleşmemiz lazım, daha az tüketmemiz ve büyümeyi başka kaynaklardan elde etmemiz lazım” dedi.
Kredi Kartlarında Büyüme Sınırlanmalı
Bireysel kredilerde bankaların yüzde 2 büyüme sınırı olduğunu hatırlatan Baştuğ, kredi kartlarında da benzer bir sınırlama getirilmesi gerektiğini ifade etti.
Enflasyonla Mücadelede Faiz İndirimi de Gündeme Gelebilir
Baştuğ, enflasyonun Mayıs ayında zirveyi görmesi ve yılın ikinci yarısında baz etkisinin katkısıyla düşüş trendine girmesini beklediğini söyledi. Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon hedefinin yüzde 38 – yüzde 42 bandında olduğunu hatırlatan Baştuğ, kendi tahmininin ise yüzde 45’ler seviyesinde olduğunu kaydetti.
Enflasyonda kalıcı düşüş için önümüzdeki yıl da aynı kararlılığın sürmesi ve yapısal reformlarla programın desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Baştuğ, faiz indiriminin de söz konusu olabileceğini ve bunun son çeyrekte gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.
Seçim Sonrası Döviz Girişi 20 Milyar Doları Buldu
Seçimden sonra dışarıdan 20 milyar doları bulan bir döviz girişi olduğunu açıklayan Baştuğ, bireylerin yatırım tercihlerinde de artan oranda TL’leşme gözlemlediklerini söyledi.
Mevduat Faizleri Ortalama Bir Banda Oturdu
TL mevduat müşterisi ilave Kur Korumalı Mevduat’tan TL’ye dönen müşteriye verilen faiz oranlarına da değinen Baştuğ, faizlerin yüzde 50 etrafında bir yere oturduğunu ve bundan sonra da böyle devam edeceğini kaydetti.