Dolar Yatay Seyirde! Enflasyon Zirveye Yaklaşırken TCMB’den Beklentiler Merak Konusu

AnasayfaEkonomi

Dolar Yatay Seyirde! Enflasyon Zirveye Yaklaşırken TCMB’den Beklentiler Merak Konusu

Paylaş

Dolar/TL yatay seyir izlemeye devam ederken, TCMB’nin yılın ikinci enflasyon raporu toplantısı ve olası politika mesajları piyasaların ana gündem maddesi olacak.

Yıllık enflasyonun Nisan ayında yüzde 70’e yaklaşmasıyla, ekonomi yönetimi ve ekonomistler Mayıs ayında enflasyonda yüzde 75 civarında bir zirve yapılacağı konusunda hemfikir. TCMB yıl sonunda bu düşüşün yüzde 36’ya, Reuters anketindeki beklenti ise yüzde 43,5’e ulaşacağını öngörüyor. TCMB’nin önümüzdeki yıl sonu için enflasyon tahmini ise yüzde 14 seviyesinde.

TCMB’nin Döviz Alımları ve Tahvil Piyasasındaki Kamu Kontrolü Son Buldu

Merkez Bankası rekor bir hız ve büyüklükte döviz alımı ve rezerv birikimi yaparak kurun yatay seyretmesine katkıda bulundu. Bu hafta itibarıyla süreç gecelik piyasada faizlerin yüzde 48 ile politika faizinin altına inmesine de neden oldu. Öncü veriler, TCMB’nin geçen hafta Salı günü 4 milyar dolar, haftanın tamamında ise 11 milyar dolar ile tarihi bir döviz alımı yaptığını gösteriyor.

TCMB ayrıca tahvil piyasası üzerinde kamu kontrollü yapıya olanak sağlayan menkul kıymet tesisi uygulamasını yürürlükten kaldırdı. Bu düzenlemeler, bankaları uzun vadeli Hazine tahvilini enflasyonun çok altında bir getiri ile almaya zorladığı için genel seçim öncesinde eleştirilerin odağında yer alıyordu.

TCMB Haftalık Verileri ve Yabancı İlgisi Artıyor

Bugün veri gündeminde TCMB haftalık verileri de yer alıyor. Bankacıların hesaplamalarına göre, TCMB’nin swap hariç net rezervi son 5 haftada 27 milyar dolar artarak 9,8 milyar dolara ulaştı. İşlemciler, bu hafta da TCMB’nin döviz alımına devam ettiğini ancak bunun TL likiditeyi etkilemeye başladığını söylüyor. Süreç mevduat faizlerinde de 1-2 puanlık düşüşe neden oldu.

Yabancı ilgisinin son dönemde ivmelendiğine dikkat çeken işlemciler, sürecin sınıra gittikçe yaklaşan Londra swap kısıtlamaların hafifletilmesi kararını da gündeme getirebileceği görüşünde.

Dolar/TL’de Son Durum

Dolar/TL bu sabah kotasyonlar 32,28 civarında. TL mart ayında yüzde 3,5 ile dolar karşısında temmuz ayından bu yana en belirgin değer kaybını yaşadıktan sonra Nisan ayını yüzde 0,04 ile sınırlı bir değer kazancı ile tamamladı.

9 Mayıs Perşembe Döviz Kurları

Dolar (USD)

  • Alış: 32.26 TL
  • Satış: 32.27 TL

Euro (EUR)

  • Alış: 34.73 TL
  • Satış: 34.78 TL

Sterlin (GBP)

  • Alış: 40.31 TL
  • Satış: 40.39 TL