MB’nin Faiz Kararı Dolar/TL ve Euro/TL’yi Yatay Seyre Çekti

AnasayfaEkonomi

MB’nin Faiz Kararı Dolar/TL ve Euro/TL’yi Yatay Seyre Çekti

Merkez Bankası'nın faiz kararı ve likidite sterilizasyon adımları döviz kurlarında yatay seyir sürdürdü. Dolar/TL 32,20 civarında, Euro/TL ise 34,95 seviyesinde alıcı buldu. Yabancı bankalar Türkiye ekonomisine dair pozitif raporlar yayınlarken, rezervlerdeki artış TL'de uzun pozisyon tavsiyesini beraberinde getirdi.

Paylaş

Merkez Bankası’nın faiz kararı ve likidite sterilizasyon adımları döviz kurlarında yatay seyir sürdürdü. Dolar/TL güne 32,23 civarında başlayıp 32,20’ye geriledi, Euro/TL ise 34,84’ten 34,95’e yükseldi.

Merkez Bankası Faiz Kararını Değiştirmedi

Merkez Bankası, politika faizini piyasa beklentilerine paralel olarak yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu.

Yabancı Bankalar Türkiye’ye Güveniyor

Citi ve Bank of America gibi yabancı bankalar, Türkiye ekonomisine dair pozitif raporlar yayınladı. Citi, Türkiye’de piyasaların rönesans anının eşiğinde olduğunu belirtirken, Bank of America ise rezervlerdeki artışa dikkat çekerek TL’de uzun pozisyon tavsiyesinde bulundu.

Likidite Fazlası Kontrol Altında

Merkez Bankası, piyasadaki likidite fazlasını önlemek için yabancı para cinsinden kredi büyümesine aylık yüzde 2 sınırı getirdi ve TL ve kur korumalı mevduat hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarını artırdı.

Rezervler Ardı Ardıyla Yükseliyor

Merkez Bankası’nın toplam rezervleri 139,1 milyar dolara yükseldi. Brüt döviz rezervleri 4 milyar 346 milyon dolar artış gösterdi. Swap hariç net rezervler ise 51 milyar doları aştı.

Yabancı Yatırımcılardan Tahvile Yoğun Talep

Yabancı yatırımcılar son 8 haftada 5,8 milyar dolarlık tahvil aldı. Bu rakam 11 yılın en güçlü girişine işaret ediyor.

Küresel Piyasalarda Faiz İndirimi Beklentileri Geriledi

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimi beklentileri fiyatlamalarda belirleyici olmaya devam ediyor. ABD’de açıklanan güçlü ekonomik veriler, faizlerin beklenilenden daha uzun süre yüksek kalacağı beklentilerini destekliyor. Piyasalar, 2024’te yalnızca 35 baz puan indirim fiyatlıyorlar.

24 Mayıs Cuma Döviz Kurları

Dolar

  • Alış: 32,2236 TL
  • Satış: 32,2336 TL

Euro

  • Alış: 34,8411 TL
  • Satış: 34,8617 TL

Sterlin

  • Alış: 40,8795 TL
  • Satış: 40,9335 TL