1 Temmuz’dan Sonra Milyonlarca İnsanın Hayatı Değişecek!

AnasayfaGündem

1 Temmuz’dan Sonra Milyonlarca İnsanın Hayatı Değişecek!

1 Temmuz 2024 itibariyle birçok yeni düzenleme yürürlüğe girecek. Kira artışı sınırının kaldırılmasından emekli ve memur maaş zamlarına, BES kısmi ödeme dönemine kadar birçok değişiklik yapılacak.

Paylaş

 

1 Temmuz 2024, milyonlarca kişiyi ilgilendiren önemli düzenlemeleri beraberinde getirecek. İşte Temmuz ayı ile birlikte herkesin dikkatini çekecek beş yeni uygulama:

Konut Kira Artışında Değişiklik

1 Temmuz itibariyle, konut kira artışlarında yüzde 25 sınırı kaldırılacak. Kiralar, 12 aylık TÜFE oranına göre belirlenecek. Mayıs ayı enflasyon verilerine göre, Haziran ayı zam oranı yüzde 62,51 olmuştu ve Temmuz ayında bu oranın yüzde 60 seviyesinde olması bekleniyor.

Emekli ve Memur Maaşlarına Zam

16 milyondan fazla emekli ve 4 milyondan fazla memurun maaş zammı için geri sayım başladı. 3 Temmuz’da açıklanacak Haziran ayı enflasyonu ile 6 aylık enflasyon farkı netleşecek. Memur ve memur emeklileri için yüzde 10 toplu sözleşme zammı dahil, yüzde 20 civarında bir artış bekleniyor. SSK ve Bağ-Kur emekli zammı içinse oran yüzde 25-26 aralığında tahmin ediliyor.

Sosyal Yardımlar ve Kıdem Tazminatı

Memur maaş zammı ile birlikte 65 yaş, engelli aylıkları ve sosyal yardımlar da değişecek. Ocak 2024 döneminde yüzde 49,25 artışla 3.504,84 TL olan 65 yaş aylığı Temmuz ayında 4.206 TL olacak. Bakıma muhtaç yaşlı ve engellilere verilen evde bakım desteği 7.608 TL’den 9.130 TL’ye çıkacak. Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemeleri de çeşitli oranlarda artış gösterecek.

BES’te Kısmi Ödeme Dönemi Başlıyor

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) kısmi ödeme dönemi 1 Temmuz’da başlıyor. Katılımcılar BES hesaplarındaki devlet katkısı dahil biriken tutarları, evlilik, konut alımı ve doğal afet durumlarında başvuruda bulunarak alabilecek. Böylece katılımcılar, sistemden çıkmadan nakit ihtiyaçlarını karşılayabilecek.

Vergilerde Yeni Düzenlemeler

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan vergi paketi de Temmuz ayında yürürlüğe girecek. Yeni paket, başta ÖTV olmak üzere birçok vergi kaleminde artış ve yeniden düzenlemeler öngörüyor. Bu düzenlemelerle ilgili detaylar önümüzdeki günlerde netleşecek.